Ministr: Počty aktuálně nakažených nemusí odpovídat, bude audit

22. července 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. (Foto ČTK)

 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nechá prověřit počty aktuálně nemocných covidem-19, které udává Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) na webu o koronaviru, zadal jejich audit. Má podezření, že vyléčení se v datech objevují pozdě. Řekl to ve středu novinářům. Podle těchto dat počet aktuálně nemocných překročil 5000, což je nejvíc od začátku epidemie.

“Těch 5000 případů je třeba brát trošku s rezervou. Zadal jsem dnes audit těch dat, která jsou prezentována, protože máme podezření, že jsou v celkových datech necháváni i vyléčení pacienti, kteří nejsou vyřazeni,” uvedl. Pokud jsou nemocní doma, tak se jejich vyléčení ne vždy v datech objeví.

Celkové počty aktuálně nemocných se tak podle něj budou možná po kontrole krajských hygienických stanic a ÚZIS ještě upravovat.

Počet aktuálně nakažených stoupal od začátku března do 11. dubna, kdy kulminoval na 4736 případech. Následně počet aktivních případů klesal a přibližně od poloviny května s drobnými výkyvy stagnoval. Opět růst začal v červnu, zejména v jeho druhé půlce. O uplynulém víkendu počet aktuálně nemocných přesáhl dosavadní dubnové maximum a dále roste.

Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 60 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR.

V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 38 případů na 100.000 obyvatel. V Čechách jsou ohniska na Jablonecku nebo Českolipsku, v kraji se tak zase nosí roušky do lékáren, nemocnic nebo domovů pro seniory. Víc nových případů se objevilo také v Praze, kdy se nemoc od návštěvníků jednoho nočního klubu roznesla mezi 68 lidí.

Zprávy - další články

Doporučujeme