Ministr trvá na tom, aby zdravotníci nedostali plošně přidáno

9. září 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) trvá na tom, aby platy ve zdravotnictví od příštího roku nerostly plošně. Případné debaty o protestech zdravotníků kvůli tomuto zvyšování považuje za nepatřičné. O řešení situace se dá stále jednat. Vojtěch to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Prostor k dohodě vidí i předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

“Jsme radikální, zadání bylo deset procent, ale je stále prostor k dohodě. Myslím si, že peníze na to jsou,” řekla v pořadu Žitníková, podle níž bude o situaci jednat v pondělí výkonná rada odborového svazu.

Na plošném desetiprocentním zvýšení platů lékařů trvá Lékařský odborový klub (LOK), podle jehož předsedy Martina Engela ho přislíbila lékařům vláda. “Jsem zavázaný k tomu nejednat o ničem jiném,” řekl dnes ČTK po víkendové konferenci odborového klubu. Nejde podle něj jen o peníze, ale i pracovní podmínky, když podle Engela chybí nejméně 3000 lékařů.

Ve čtvrtek mají zástupci LOK jednat s ministrem. V případě nedohody hrozí odbory tím, že lékaři přestanou sloužit přesčasy nad zákonný limit. “Pořádat shromáždění před ministerstvem nemá cenu a omezovat provoz ve smyslu, že jako budeme stávkovat, ve zdravotnictví nejde,” uvedl.

Ministr dnes prohlásil, že desetiprocentní plošné navýšení platů určitě nebude, nejsou na to podle něj peníze a nepovažuje to ani za správné. Podle něj by naopak bylo dobré zvýšit příjmy nízkopříjmovým skupinám ve zdravotnictví, zejména mladým lékařům, aby byli motivováni jít do nemocnic. V souvislosti se situací sester ve směnném provozu, kterých je nedostatek, pak připomněl, že dostanou přidáno od příštího roku 5000 korun.

Samotná lékařská profese je podle ministra ale jednou z nejlépe placených v ČR. “Bavit se v této situaci o nějaké stávce, mi přijde nepatřičné,” doplnil Vojtěch.

Zprávy - další články

Doporučujeme