Mladík chytal v kostele Pokémony. Dostal trest tři a půl roku podmíněně

11. května 2017·Zprávy·Redakce

Soud v uralském Jekatěrinburgu odsoudil ruského blogera Ruslana Sokolovského k podmíněnému trestu tři a půl roku vězení za hanobení víry. Toho se dopustil tím, že v největším městském pravoslavném chrámu lovil pokémony, virtuální postavy odchytávané v reálném světě pomocí mobilních telefonů. Soud ho uznal vinným z šíření nenávisti, urážky citů věřících a nezákonného využívání technologií.

Odsouzený dále nesmí bez vědomí úřadů změnit adresu bydliště a účastnit se masových akcí. Ze svého účtu na internetu pak musí smazat devět videí, která podle mínění soudu urážejí nejen city pravoslavných věřících, ale i muslimů a feministek. Krom toho byl Sokolovskij zařazen na seznam extremistů.

Loni v srpnu zveřejnil Sokolovskij na internetu sérií videí, na jednom z nichž loví pokémony v pravoslavném chrámu. Říká přitom, že se mu “bohužel nepodařilo najít nejvzácnějšího pokémona, jímž je Ježíš Kristus”. Video na internetu zhlédly bezmála dva miliony lidí.

Během domovní prohlídky pak policie u Sokolovského našla propisovačku se zabudovanou videokamerou. Vlastnictví takové technologie je však podle ruských zákonů bez povolení ruské tajné služby FSB nezákonné.

Během procesu Sokolovskij vinu popíral. “Neporušil jsem právo a svobodu vyznání žádného člověka, nikomu jsme nebránil praktikovat své náboženské vyznání. Kritizoval jsem, to ano, ale nijak jsem nezasahoval do jejich činnosti,” řekl bloger. Následně se však věřícím omluvil.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme