Mladík několik hodin brutálně týral sousedku, hrozí mu až 30 let

25. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Čtyřiadvacetiletému Jiřímu M., který brutálně napadl svou sousedku z pražských Holešovic, hrozí výjimečný trest. Jeho uložení dala soudu ke zvážení státní zástupkyně, a to na základě dnešního vystoupení psychologa Petra Weisse. Znalec uvedl, že možnost mladíkovy nápravy je podstatně snížená a že M. zároveň nelze poslat do ústavního ochranného léčení. Netrpí totiž duševní chorobou, sexuální deviací ani závislostí.

M., který prošel výchovným ústavem a v minulosti byl ve vězení za ublížení na zdraví, je obžalovaný z pokusu o vraždu a ze znásilnění. Loni v březnu byl navíc odsouzen za jiné znásilnění, takže mu soud bude ukládat souhrnný trest. Rozsudek zazní v úterý.

Svou vrstevnici M. napadl v listopadu 2017 v domě v ulici Komunardů, kam se dívka přistěhovala o měsíc dříve. Podnapilému mladíkovi, kterého zběžně znala jako souseda, otevřela dveře, protože jí nalhal, že přišel vrátit dluh za svého spolubydlícího.

M. drobné dívce podle obžaloby přiložil nůž na krk a donutil ji, aby s ním odešla do jeho bytu. Tam jí nejprve řekl, že ji chce “jenom znásilnit”, což udělal. Poté jí údajně začal vyhrožovat smrtí. Znovu ji znásilnil, a když začala křičet bolestí, bil ji pěstmi do obličeje a břicha.

Policie musela vykopnout dveře

Navíc ji v intimních partiích pořezal nožem. Ostatní nájemníci, kteří z bytu slyšeli rány a naříkání, pak zalarmovali policii. Hlídka musela vykopnout dveře, protože Meindl odmítl otevřít. Napadání trvalo několik hodin.

“K dokonání činu s fatálními následky nedošlo pouze vlivem okolností nezávislých na vůli obžalovaného,”upozornila v pondělí státní zástupkyně Markéta Pánková, která u M. neshledala žádnou polehčující okolnost.

Mezi přitěžujícími jmenovala jeho brutalitu, velmi závažné následky na zdraví napadené dívky a to, že jde o recidivistu. Proto pro něj navrhla trest na horní hranici sazby, která činí 15 až 20 let, a vyzvala soud, ať zváží případný trest výjimečný, tedy 20 až 30 let vězení.

“Jenom znásilnění”

“I pro klienta to byl velmi traumatizující zážitek,” reagoval Meindlův obhájce Jan Boucký. Podle něj neměl mladík v úmyslu sousedku zabít a šlo “jenom o znásilnění”. “Škrcení a rány pěstí měly jen sexuální podtext,” uvedl právník s tím, že obžalovaný se chtěl takto pomstít společnosti za to, že se mu rozpadl vztah.

M., který je podle znalce podprůměrně inteligentní a má disociální poruchu osobnosti, tvrdí, že si útok nepamatuje. V daný den se prý chtěl zabít, protože se pohádal s přítelem, u kterého v domě bydlel. Jindy zase uváděl, že sebevražedné sklony v něm vzbudila textová zpráva od bývalé přítelkyně.

“Z hlouposti jsem se uvedl do stavu, kdy jsem jí (sousedce) chtěl hodně ublížit. Ale rozhodně ne zabít, jak je mi kladeno za vinu, to opravdu ne. Tak daleko jsem zajít nechtěl, naopak jsem chtěl zabít sebe,” přečetl v pondělí z předem připravených poznámek.

Umělý spánek, operace i stresová porucha

Zbitá dívka měla zpřelámanou čelist, zlomenou jazylku, rozsáhlé podlitiny v obličeji, řeznou ránu na krku a další velmi bolestivá zranění. V nemocnici ji museli uvést do umělého spánku a napojit na plicní ventilaci, protože hrozilo, že se kvůli otoku krku udusí.

Prodělala několik operací a stále u ní přetrvává posttraumatická stresová porucha. Děsí ji zvonění zvonku nebo se bojí cestovat hromadnou dopravou s neznámými muži. Musela změnit zaměstnání, nedokončila vysokoškolské studium. Za způsobené útrapy po Meindlovi požaduje 1,4 milionu korun.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme