Mladík při besedě v synagoze popřel holokaust. Diskuse se přitom účastnila i přeživší 2. světové války

29. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj:
Pavel Sibyla • Progresívne Slovensko/facebook

Slovenský student na besedě v synagoze po skončení dokumentu o holokaustu uvedl, že dle jeho názoru se žádné vyvražďování židů nekonalo. Jak na to reagovala žena, která měla k tématu opravdu blízko?

V bardejovské synagoze na Slovensku se konalo sezení desítek gymnazistů a Evy Mosnákové, která přežila hrůzy druhé světové války a jen se štěstím se vyhnula koncentračnímu táboru. Před diskusí se studentům pustil dokument o přeživších holokaustu, který s nimi bedlivě sledovala. To, co následovalo po jeho skončení, ale nečekala.

Student Adam si vzal do ruky mikrofon a oznámil, že by chtěl k dané věci říct svůj názor, ale že mu to neumožňuje zákon. Když ho vedoucí diskuze ujisti, že žádný zákon neporuší, mladík uvedl, že dle jeho názoru žádný holokaust nebyl. Přišel na to díky knihám, které holokaust popírají. Posléze z něj vyšlo najevo, že je rovněž fanouškem krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko.

Mladík svůj postoj vysvětlil rovněž tím, že se nenašly žádné konkrétní důkazy, které by jeho přesvědčení vyvrátily. Při návštěvě německého koncentračního tábora v Osvětimi prý neviděl žádné schéma plynové komory nebo masové hroby.

Eva Mosnáková jej neodsoudila, ba naopak, snažila se pochopit, co mladíka utvrdilo v jeho postoji k této věci. Podle ní za to můžou knihy a názory ostatních lidí, kteří holokaust popírají a on, jelikož je ještě mladý, poté už nevěří ničemu jinému.

Zprávy - další články

Doporučujeme