Mobilní aplikace podkopávají tradiční manželství

4. července 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Když muž, kterého si před deseti lety vzala, začal chodit domů pozdě, někdy až o půlnoci, nemohla to Echo pochopit. Až do té doby, než si prohlédla mobil svého chotě, podnikatele ze Šanghaje, píše agentura AFP.

Na jeho účtu na WeChat, hlavní čínské mobilní aplikaci, která má přes miliardu uživatelů, bylo plno svůdných příspěvků od neznámých žen.

WeChat a další platformy přispěly k revolučnímu zvratu v osobních vztazích v Číně. Zároveň jsou obviňovány z toho, že zničily mnoho manželství tím, že usnadňují seznamování.

V zemi, kde manželství zůstává normou, v posledním desetiletí prudce vzrostl počet rozvodů. Tento vývoj, spojený s různými faktory, vedl vládu k tomu, že v květnu přijala zákon nutící manželské páry, aby se po jeden měsíc “rozhodovaly”, zda se rozejdou.

“Setkání jsou snadnější. Je možné, že lidé propadnou pokušení,” konstatuje Echo, která nechce odhalit svou pravou identitu. Dnes chodí se svým manželem do manželské poradny.

Sexuální vztahy mimo manželství nejsou ničím zcela novým v Číně, kde sexuální průmysl a bary s hosteskami jen vzkvétají. Podle studie, kterou v roce 2015 realizoval renomovaný čínský vědec, mělo mimomanželský poměr 34,8 procenta mužů, zatímco v roce 2010 to bylo jen 11,8 procenta.

Diskuse o nevěře nabyly na rozsahu v dubnu, když přední modelka Čou Jang-čching prozradila, že její přítel, tchajwanský zpěvák Show Lo, používal WeChat a další platformy, aby navazoval vztahy s mnoha ženami.

Manželský poradce Ču Šen-jung z Šanghaje soudí, že kromě sociálně ekonomických problémů komplikují soužití manželských párů nyní také moderní technologie.

Problémy, které sahají od finančního a profesionálního tlaku přes stále častější obchodní cesty po vměšování rodičů do vztahu, umocňuje fakt, že Číňanky jsou stále méně ochotny setrvávat ve skomírajícím manželství.

“Čínská společnost se rozvíjí příliš rychle, mimořádně rychle,” říká Ču Šen-jung. “Rychle jsme se stali poměrně bohatou společností, ale materiální zajištění znamená více pracovat a věnovat méně času upevňování a zachování manželství,” dodává.

Mnozí si vyhazují z kopýtka díky možnostem seznamování na internetu, říká Ču Šen-jung. Jmenuje jednu z funkcí WeChat, která je často používána pro snadná setkání. Ale dokonce zcela nevinné užívání této populární aplikace může vést k rozpadu manželství.

Ču Šen-jung vzpomíná na nedávný případ, jímž se zabýval. Muž a žena vstoupili do pracovního kontaktu. Muž řekl: “Jste rozvedená, já se také chci rozvést.” Nejdříve hovořili o práci a podepsali jednu smlouvu a pak šli spolu na skleničku. Nakonec skončili v posteli. WeChat setkání neuvěřitelně usnadňuje, říká.

Podle oficiálních údajů vzrostl v letech 1998 až 2018 počet uzavřených sňatků o téměř 14 procent. Ale počet rozvodů se ve stejném období zečtyřnásobil a dosáhl 4,5 milionu ročně.

“Hodně jsem přemýšlel o tom, proč je stále více nevěry. Je to z důvodu menší morálky? Tomu nevěřím. Je to velmi spojeno s materiálními podmínkami života lidí a s technologickým pokrokem,” uvádí soukromý detektiv ze Šanghaje Taj Pcheng-ťün, jemuž podnikání jen vzkvétá.

V některých případech Taj Pcheng-ťün zjistil, že muži, které sledoval, měli ne jeden, ale dva dlouhodobé mimomanželské vztahy, z nichž se někdy narodily děti.

“Problémem je také nedostatečné vzdělání. Naše sexuální výchova začíná na základní škole, ale chybí nám výchova k lásce a manželství,” zdůrazňuje Taj Pcheng-ťün.

Pandemie covidu-19 rovněž oživila v médiích spekulace o tom, zda v důsledku dlouhodobé izolace manželských párů nenastane boom rozvodů.

Zprávy - další články

Doporučujeme