Mrazy jsou i pro něco dobré! Bruslařům se otevřela magistrála na lipenské přehradě

26. února 2018·Zprávy·Redakce

Bruslařská magistrála na lipenské přehradě se v pondělí oficiálně otevřela, díky mrazům posledních dnů je už led dost silný. Zájemci mohou využívat dva okruhy, každý měří několik kilometrů. Jeden z nich provozovatelé upravili u Lipna nad Vltavou, druhý vede z Frymburku do Přední Výtoně, řekl ČTK Vojen Smíšek z lipenského skiareálu. Řada lidí ale na Lipně bruslila už v minulých dnech.

“Led dosahuje síly 19 až 20 centimetrů, což stačí k tomu, abychom mohli oficiálně provoz zahájit,” uvedl Smíšek. Za bezpečné minimum je považován led o síle 18 centimetrů. V ideálním případě pak magistrála spojuje i Lipno nad Vltavou s Přední Výtoní a Frymburkem. Momentálně tuto trasu nelze upravit s ohledem na to, že led v některých místech ještě není tak silný. “Jedná se hlavně o bývalé koryto Vltavy, kde vždy hladina zamrzá pomaleji,” dodal Smíšek.

Loni byla magistrála oficiálně otevřená 38 dní. Lidé ji mohli využívat od druhé poloviny ledna do konce února. “Předtím se šest sezon na magistrále nebruslilo, protože k tomu nebyly podmínky,” uvedl Smíšek.

Led na lipenské přehradě nabízí i další využití. V sobotu se například u Frymburka bude konat závod v běžeckém lyžování na zamrzlé přehradě. Zájemci si mohou vyzkoušet 10 nebo 25 kilometrů dlouhou trať. “Závod má sice nulové převýšení, ale kde nejsou stoupání, nejsou ani sjezdy k odpočinku. Pokud bude navíc foukat, po větru závodníci poletí a proti větru si budou připadat, že běží do pěkně dlouhého kopce,” uvedl za pořadatele Martin Řezáč.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme