Můj syn trpí schizofrenií, tvrdí Andrej Babiš

14. listopadu 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Premiér Andrej Babiš (ANO) při vyjádření pro novináře potvrdil, že jeho syn Andrej byl v minulosti na Krymu a Ukrajině. Pobyt však podle něj byl legální a v žádném případě nešlo o únos, jak jeho syn řekl v reportáži serveru Seznam Zprávy. Předseda vlády uvedl, že pro to má dostatek dokumentace. Kritizoval v té souvislosti novináře, kteří rozhovor s jeho synem zveřejnili. Hovořil o hyenismu na osobě trpící schizofrenií a o tom, že kauza je záměrně načasovaná.

Babiš uvedl, že reportáž byla pečlivě načasovaná a zorganizovaná, protože jeho syna žurnalisté navštívili už v polovině října. “Dnes máme 14. listopadu,” uvedl. Pořad byl podle něj záměrně vysílán před státním svátkem 17. listopadu, aby se mohly demonstrace proti premiérovi spojit s oslavami.

Premiér uvedl, že jeho syn byl hospitalizován v červenci roku 2015 poté, co ho našla policie na dálnici. “Vykládal neskutečné věci a na základě toho ho odvezli do Havlíčkova Brodu. Já následně poprosil o převoz do Národního ústavu duševního zdraví,” uvedl. Tam se podle premiéra jeho syn seznámil s lékařkou Ditou Protopopovou. Její manžel podle vyjádření Babiše mladšího ho unesl na Krym.

Předseda vlády vyslovil domněnku, že načasování kauzy bylo předem připravené, dopředu podle něj byli informováni i opoziční politici. “Pokud někdo přijde neohlášen do bytu a zneužije člověka, který má schizofrenii, tak k tomu nemám slov,” uvedl. Podivoval se v souvislosti se skrytou kamerou i nad výbavou novinářů, která podle něj naznačuje, že by za ní mohli stát bývalí či současní zaměstnanci rozvědky.

Zprávy - další články

Doporučujeme