Muž, který v Hurghadě zabil Česku, byl podle policie stoupenec Islámského státu

30. července 2017·Zprávy·Redakce

Facebook / ČTK

Egypťan, který před dvěma týdny v Hurgadě napadl nožem turistky a tři z nich zavraždil, včetně Češky, se chtěl připojit k teroristické organizaci Islámský stát. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na egyptské bezpečnostní zdroje, podle nichž to vyplývá z vyšetřování. České ministerstvo zahraničí informaci označilo za spekulaci.

Reuters se odvolává na dnešní sdělení dvou bezpečnostních zdrojů. Na informaci, že útočník byl stoupencem Islámského státu, české ministerstvo zahraničí (MZV) reagovalo na twitteru: “Tato info je mediální spekulace a MZV jí nemůže potvrdit”.

Mladý muž v pátek 14. července v rudomořském letovisku Hurgadě nožem zavraždil dvě německé turistky a další čtyři rekreantky pobodal. Byla mezi nimi 36letá Češka, která tento čtvrtek v káhirské nemocnici vážným zraněním podlehla. Útočníka zadržel personál hotelu, kde byl útok spáchán, a předal ho policii.

Dva egyptské bezpečnostní zdroje podle Reuters uvedly, že útočníkem byl Abdar Rahmán Šaban. Dodaly, že vyšetřovatelé doporučili, aby byl obviněn z terorismu. Úřady se doposud k motivům pachatele oficiálně nevyjádřily.

V médiích se dosud objevila dvě verze jména útočníka a jeho věku 27 a 29 let. Podle některých zdrojů byl útočník napojený na IS a údajně s radikály udržoval kontakt přes internet.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme