Muž, který v Ostravě surově zavraždil družku, neuspěl s dovoláním

22. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Miroslava Opatřila, za surovou vraždu družky si tak muž definitivně odpyká 17,5 roku ve vězení. Činu se dopustil v únoru 2017 v Ostravě-Mariánských Horách. Ženu podle rozsudku v opilosti ubil holýma rukama, po jejím těle i šlapal, umírala v bolestech. Rozhodnutí NS ještě není v plném znění veřejně dostupné, ČTK výsledek sdělil mluvčí Krajského soudu v Ostravě Jiří Barč.

Obhajoba už v minulosti žádala překvalifikování činu z vraždy na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, což vedle jiných argumentů zopakovala i v dovolání k NS. Podle Barče ale soud potvrdil zvolenou právní kvalifikaci jako správnou. Posledním mimořádným opravným prostředkem, který Opatřilovi zbyl, je ústavní stížnost.

Opatřil s družkou žili v pronajatém pokoji. Muž podle obžaloby dal ženě nejprve několik facek. Pak ji bil pěstmi a když upadla, šlapal po ní. S mnoha zraněními ji nechal na podlaze a šel spát. Družka poté na následky poúrazového otoku mozku zemřela. Kdyby se k ní podle znalců dostala včas pomoc, mohla přežít.

Opatřil, který byl v minulosti už pětkrát odsouzen, útok nevyvrátil ani nepopřel. Tvrdil, že si pamatuje jen jedno strčení do ženy.

Vraždě předcházely spory páru ovlivněné pitím velkého množství alkoholu. Často se hádali a konflikty nezřídka končily napadením ženy. Družka opakovaně volala policii, nikdy ale nepodala trestní oznámení a nenechala se ani ošetřit u lékaře. Žádala policisty jen o to, aby násilníka vyvedli z bytu.

Zprávy - další články

Doporučujeme