Muž zachránil tonoucího řidiče uvězněného v potopeném voze, vysloužil si ocenění

28. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Titul Gentleman silnic ve středu převzal třiapadesátiletý Daniel Vepřek, který v únoru v bystřickém rybníku na Benešovsku zachránil tonoucího řidiče z havarovaného vozu. Ocenění mu dnes v Benešově předali zástupci policie a České pojišťovny. Titul udělují od roku 2004 a dosud ho včetně Vepřeka získalo 140 lidí. Smyslem projektu je inspirovat účastníky silničního provozu k tomu, aby se na cestách nechovali bezohledně, pomáhali si a nebyli k sobě lhostejní.

Nehoda se stala večer 17. února. Vepřek projížděl okolo rybníka v Bystřici na Benešovsku, když náhle spatřil stopy kol vedoucí mimo silnici. Periferně zahlédl ve vodě převrácený automobil. Padesátiletý řidič v něm zůstal zaklíněný v bezvědomí a s hlavou pod vodou.

Daniel Vepřek mu vytáhl hlavu nad vodu a pokusil se zjistit, zda muž žije. “Dal jsem mu ruku před pusu, ale nedýchal,” popsal. Se záchranou mu pak pomohly i dvě ženy, které místem také projížděly. “Jedna pak držela dveře, abych se dostal ven, kdyby se auto převrátilo. Druhá volala záchranné složky. Poté jsem muži strčil prsty do krku, jestli tam něco nemá, a v tu chvíli naskočil a začal vydávat jemné zvuky,” uvedl Vepřek. Muži držel hlavu nad hladinou do příjezdu hasičů a záchranářů, čímž mu zachránil život.

Oceněný vše zvládl s pohotovostí a s klidem. Dnes vzpomněl, že pracoval šest let v dolech, kde si podle svých slov ověřil, že v krizových situacích dokáže být naprosto klidný. “A proto jsem to tehdy také zvládl. Je to ve mně zakódované,” míní.

Dnešní ocenění, které si převzal, nebylo jeho první. “Za statečný a pohotový zásah jsme pana Vepřeka již ocenili. Společně s hasiči jsme mu 15. března letošního roku předali pamětní medaile,” uvedla tisková mluvčí benešovské policie Veronika Čermáková.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme