Může prach v domácnosti za naše kila navíc? Vědci odhalili překvapivé zjištění

18. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Patříte mezi tu skupinu lidí, která u sebe doma nesnese ani smítko prachu? Potom podle vědců dobře děláte. Zní to možná šíleně, ale podle nové studie totiž prach v domácnosti souvisí s nadváhou či dokonce obezitou.

Nedávná studie, kterou zveřejnil časopis Environmental Science & Technology, přišla se skutečně zajímavým závěrem. Moderní prach, který se ukrývá v domácnostech, totiž obsahuje nevídané množství chemikálií. A mnohé tyto látky působí jako obezogeny – totiž podporují obezitu.

Studii zrealizovali vědci z Dukeovy univerzity v Severní Karolíně v USA. Za pomoci laboratorních potkanů zjistili, že stačí malé pouze množství endokrinních disruptorů (látek, které narušují hormonální komunikaci mezi buňkami organismu), a organismus začne produkovat a shromažďovat více tukových buněk.

Připadá vám to jako špatný vtip? Jedná se o jeden z negativních dopadů moderní společnosti. Látky jako BPA jsou dnes totiž prakticky ve všem. Najdeme je v osvěžovačích vzduchu, elektronice, sprchových závěsech a dokonce i v obalech potravin. Velmi snadno se potom drobné částečky usadí v prachu kolem nás.

Naši předci se s podobným náporem na organismus vyrovnávat nemuseli. Chemikálie nás obklopují až zhruba od druhé světové války a jejich přítomnost je čím dál hojnější. Zatímco ještě v 70. letech činila roční světová produkce plastu 50 milionů tun, v roce 2015 už to bylo 322 tun.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme