Muži, kteří poničili kancelář AfD v Sasku, měli dělbuch z ČR

12. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Trojice mužů, která je podezřelá z lednového útoku na kancelář protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) v saském Döbelnu, použila kulovou pumu koupenou v České republice. Státní zastupitelství v Chemnitzu proti nim v souvislosti s tímto činem vzneslo žalobu, informovala agentura DPA.

Dva muži ve věku 29 a 33 let jsou obžalováni z toho, že způsobili explozi výbušniny, dále z pokusu o žhářství, poškození cizí věci a z porušení zákona o výbušninách. Třetího pak státní zástupce obžaloval z toho, že jim napomáhal. Bližší informace o nich prokuratura nezveřejnila.

Tito muži podle žalobců 3. ledna na parapetu u kanceláře AfD odpálili kulovou pumu z Česka. Výbuch vyrazil skleněnou výlohu do vnitřku místnosti, a část jejího vybavení tak byla silně poničena. Exploze poškodila i dvě auta zaparkovaná před budovou a dvě okna v nedalekém bytě. Celkovou škodu policie vyčíslila na 16.000 eur (asi 410.000 Kč).

Kdy tito muži půjdou před soud, není zatím jasné.

AfD se v Sasku terčem útoku stala také loni v prosinci, kdosi poškodil její kancelář ve městě Borna. Loni v září se zase terčem vandalismu stala kancelář člena Spolkového sněmu za tuto stranu v Chemnitzu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme