Na demonstraci proti Babišovi nechyběly známé tváře. Kdo všechno protestoval?

5. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Demonstraci za demisi premiéra Andreje Babiše, ministryně spravedlnosti Marie Benešové a proti vládě uspořádala 4. června 2019 na Václavském náměstí v Praze iniciativa Milion chvilek pro demokracii.

Masové protesty proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, kterých se v úterý večer na pražském Václavském náměstí zúčastnilo podle některých odhadů až 130 tisíc osob, přilákaly i řadu známých osobností. Na pódiu se svým proslovem vystoupili například Ivan Trojan, Jitka Čvančarová, Barbora Hrzánová nebo Jiří Mádl.

Mohutné protesty proti předsedovi české vlády Andreji Babišovi (64) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (71) dosáhly podle odhadů jedné z nejvyšších účastí od listopadu 1989. Prvenství nadále drží demonstrace z roku 2012 proti některým krokům Nečasovy vlády, které se mělo účastnit až 150 tisíc lidí. V úterý se v Praze sešlo zhruba 130 tisíc protestujících.

Není proto divu, že se mezi nimi našly i známé osobnosti. Řada z nich neváhala před mohutný dav vystoupit na pódium a pronést pár slov o tom, jak celou situaci vnímá. Mezi řečníky se tak zapojila například herečka Barbora Hrzánová (55), herec Ivan Trojan (54), marketingový odborník Martin Jaroš (42), Iva Pazderková (39), Jiří Mádl (32), Jitka Čvančarová (41), Hynek Čermák (46), Tomáš Klus (33) s manželkou Tamarou (31), kapela Buty, ředitel nevládní organizace Transparency International David Ondráčka (43) nebo zakládající člen Unie daňových poplatníků ČR David Hubal. Ten uvedl, že celá akce byla financována z darů tisíců dárců.

Mezi účastníky se dále objevila například režisérka Helena Třeštíková (69), zpěvák Ondřej Ruml (37) nebo herec Petr Vacek (54). Akci podpořila i řada pražských divadel, z nichž některá dokonce posunula začátek představení, aby se herci i návštěvníci mohli protestů zúčastnit.

“Je to o vás, jsme tu společně a v tom je naše síla. Pane Babiši, naši svobodu, naši čest si nekoupíte,” řekla na pódiu Čvančarová. “Babiš řekl, že není čas na budování strany, ale musí vzniknout iniciativa zdola. V tom jediném měl pravdu. Iniciativa se zde sešla, ale né díky němu, ale kvůli němu,” uvedl zase Ivan Trojan. “Lhát se nemá, ani ve prospěch svých dětí, jak tvrdil. Právě kvůli dětem se má říkat pravda,” pokračoval herec.

K protestům se posléze vyjádřil i samotný Andrej Babiš. “Je hezky, tak oni tam chodí teďka na koncerty,“ uvedl pro server Novinky.cz. Posléze se však za svá slova omluvil. “Byla to nadsázka. Můžu se za to určitě omluvit. Paní redaktorka dobře věděla, že je to nadsázka, byla to první věta. Asi to bylo nepatřičné, takže já se omlouvám,” vyjádřil se pro iROZHLAS.cz před odletem do britského Portsmouthu, kde po boku dalších světových politiků oslavil 75. výročí vylodění v Normandii.

“Pokud lidé řvou na náměstí, že jsem lhář, podvodník, zloděj, tak to je nepřijatelné. Nejsem lhář, podvodník, zloděj. (…) Nechápu, proč lidé demonstrují. Nemají žádný důvod demonstrovat,“ dodal Babiš.

Zprávy - další články

Doporučujeme