Na klíšťovou encefalitidu zemřel v Libereckém kraji 77letý muž

24. srpna 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Na klíšťovou encefalitidu zemřel letos v Libereckém kraji 77letý muž ze Semil, klíště si přinesl v květnu z hub. Podle hygieniků je to poprvé, kdy se nákaza u klíštěte na Semilsku objevila. I když v minulosti už v regionu několik případů klíšťové encefalitidy bylo, vždy měly i jiné vysvětlení, navíc žádný z předchozích případů neskončil smrtí, řekl ČTK Jaroslav Harman z Krajské hygienické stanice v Liberci.

Středoevropská klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka infikovaným klíštětem a způsobí zánět mozku nebo zánět mozkových blan. Léčba není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky – únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností – podobně jako u chřipky. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný.

“Čím je člověk starší, tím víc by si měl uvědomovat, že je třeba se nechat proti klíšťové encefalitidě očkovat, neplatí to přitom jen pro seniory, ale i pro lidi 40- či 50leté,” řekl Harman. Zatímco děti a mladí lidé se podle něj většinou dokážou s onemocněním poměrně dobře vypořádat a má u nich lehčí průběh, u starších roste riziko trvalých následků v podobě obrny či poškození mozku. “Případ ze Semil ukázal, že očkování má smysl i v oblastech, kde zatím nebyla klíšťová encefalitida u klíštěte prokázána,” dodal hygienik.

V celé České republice loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou 565 lidí, v Libereckém kraji bylo zaznamenáno 24 případů. Přestože je očkování jediným způsobem prevence závažného onemocnění, lidé ho stále podceňují. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK, kterého se účastnilo 506 respondentů z celé České republiky, 67 procent z dotazovaných ví, že jedinou spolehlivou ochranou je očkování. “Přesto se počet očkovaných už několik let drží na pouhých 24 procentech. V Libereckém kraji je to dokonce pouze 19 procent,” sdělil ČTK Pavel Gejdoš ze společnosti Medica Healthworld.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme