Na Moravě a ve východních Čechách se v noci rozvodnily řeky

14. října 2020·Zprávy·ČTK

Ilustrační foto. (Foto: ČTK)

Noční déšť způsobil rozvodnění některých řek na Moravě a východě Čech. Na devíti místech byl nad ránem dosažen třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z dat na hydrologickém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) k dnešním 07:00. Varování před silným deštěm a rizikem povodní vydali meteorologové v pondělí. Podle aktualizace z dnešního rána má dnes pršet na většině území České republiky s výjimkou jihu Moravy a jihozápadu Čech. Riziko povodní je nejvyšší v okresech Pardubice a Chrudim, v okolí Mohelnice, Moravské Třebové a Boskovic a dále na Ostravsku, Odersku a v okolí Hranic na Moravě.

V noci podle ČHMÚ pršelo postupně v celém Česku. Největší úhrny, od 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční, zaznamenali meteorologové v severovýchodní polovině země a na Českomoravské vrchovině. Nejvíce srážek, přes 90 litrů vody na metr čtvereční, spadlo na severním návětří Jeseníků. “Během dne bude srážková činnost v zasažených oblastech postupně slábnout a bude se přesouvat k severozápadu, zejména do vrcholových oblastí Krušných hor,” informoval ráno ČHMÚ.

Vydatný noční déšť zvedl hladiny některých řek a potoků. Varování meteorologů před rizikem vzestupu hladin platí pro severovýchodní Čechy a Moravu se Slezskem s výjimkou jihu Vysočiny, části Jihomoravského kraje a jihu Olomouckého kraje.

Nejvyšší stupeň povodňově aktivity platil dnes kolem 07:00 na devíti měřicích stanici, mimo jiné na Novohradce v Luži na Chrudimsku, Třebůvce v Hraničkách, nad nádraží na řece Bystřičce na Vsetínsku nebo na Bečvě v Teplicích. Na dalších zhruba třech desítkách místech byl dosažen druhý stupeň povodňové aktivity, například na Třebovce v Ústí nad Orlicí, Opavici v Krnově, Jičínce v Novém Jičíně nebo na Vsetínské Bečvě ve Vsetíně. První, tedy nejnižší stupeň platil na více než pěti desítkách míst na Moravě a na severovýchodě Čech.

Meteorologové varují, že voda z rozvodněných řek a potoků může zaplavit níže položené obydlené oblasti a komunikace. Některé silnice a mosty proto mohou být uzavřeny.

Zprávy - další články

Doporučujeme