Na podporu muže, který zastřelil zloděje, vznikla veřejná sbírka. Peníze mají zaplatit náklady na právníky

13. dubna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ve Vochově na Plzeňsku se 24. března 2021 v noci vloupal muž do domu (na snímku). Jeho majitel po něm vystřelil a usmrtil ho, uvedla policie. Foto: ČTK

Březnový případ z Vochova na Plzeňsku otevřel v České republice novou diskuzi. Když se 24. března vloupal muž (†37) do bývalého drážního domku, majitel domu Jan B. (56) ho svou legálně drženou zbraní smrtelně postřelil. Případ nadále vyšetřuje policie, lidé ale Janovi B. vyjadřují silnou podporu. Na právní pomoc pro muže dokonce vznikla i sbírka - a podařilo se již vybrat více než 100 tisíc korun. 

Jan B. ve snaze ochránit svůj majetek a svou rodinu 24. března smrtelně postřelil lupiče, který se oknem vloupal do jeho domova ve Vochově na Plzeňsku. Postřelený muž ještě stačil vyběhnout na zahradu, tam se ale zhroutil na příjezdovou cestu a přivolaní lékaři mohli už pouze konstatovat smrt.

Policisté následně uzavřeli okolí a na místo byl s kriminalisty povolán i koroner. Zbraň Jana B. byla podle šetření policie legálně držená. Ačkoli policie celý případ stále prošetřuje, mezi lidmi se již nyní vzedmula obrovská vlna podpory pro majitele domku. Ta ještě vzrostla, když později vyšlo najevo, že zastřelený muž měl být před lety odsouzen za vraždu seniora kvůli pár korunám.

500 kilometrů od Vachova dokonce vznikla na podporu Jana B. finanční sbírka. Tu založil Jan Šafařík (31), provozní střelnice v Opavě, který sice muže osobně nezná, jeho příběh ho ale oslovil.Částku 125 tisíc jsem vybral a pánovi osobně předal. Je to milý a sympatický člověk. Byl překvapen a dojat,”uvedl Šafařík pro Blesk. Peníze by měly sloužit na zaplacení nákladů na právníky.

Na straně Jana B. jsou i lidé z obce. “Honza B., co tam bydlí, je slušný a v pohodě chlap, normální táta od rodiny,” uvedla místní obyvatelka pro server krimi-plzen.cz. “Zbraň 20 let držel a nosil pro bezpečnost svou a své ženy, s ohledem na to, že žijí na samotě,” uvedl střelcův advokát Miloslav Jančík.

Vlna solidarity Jana B. velmi dojala. “Rád bych všem lidem, kteří mi vyjádřili podporu, poděkoval. Velmi si jí vážím a je mi velkou oporou,” vzkázal muž přes svého druhého právníka Tomáše Gawrona, jenž se specializuje na oblast civilního držení zbraní.

Transparentní účet na podporu Jana B. nechal Jan Šafařík aktivní do konce dubna.

Toto je transparentní účet. Který jsem právě založil k finanční podpoře člověka, který v noci z 23. na 24.3.21 použil ve…

Posted by Jan Šafařík on Wednesday, March 24, 2021

Zprávy - další články

Doporučujeme