Na severozápadě republiky hrozí silné bouřky

9. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

shutterstock

Západ a severozápad Čech zasáhnou dnes odpoledne a večer velmi silné bouřky, které mohou doprovodit přívalové srážky, krupobití a nárazový vítr. Napršet může 40 až 60 milimetrů na metr čtvereční. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro celý Karlovarský a Ústecký kraj a pro okres Česká Lípa v Libereckém kraji, a to od 14:00 do 23:00. Velmi silné bouřky s intenzivními srážkami se po 15:00 objevily i na Bruntálsku a Šumpersku na severu Moravy. Ve zbytku země mají být bouřky slabší. Bouřkové počasí vydrží na většině území až do neděle.

Odpoledne se vyskytnou místy bouřky, ojediněle i silné, na západě a severozápadě Čech i velmi silné doprovázené přívalovými srážkami s úhrny 40 až 60 milimetrů, kroupami a nárazy větru,” uvedli dopoledne meteorologové. I v neděli se mohou odpoledne a navečer objevit silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů.

O několik hodin později ČHMÚ vydal výstrahu týkající se Bruntálska a Šumperska. “V okresech Bruntál a Šumperk se vyskytují velmi silné bouřky, které nevykazují téměř žádný postup, a v oblasti Rýmařova v nich mohlo podle radarových odhadů spadnout až 50 milimetrů. Bouřková činnost v této oblasti pokračuje. Oblast nejintenzivnějších srážek se bude přesouvat jen velmi zvolna k jihu,” uvedli odpoledne meteorologové.

V oblastech, které zasáhnou přívalové deště, se mohou rozvodnit malé toky, potoky a jindy suchá koryta. Nelze vyloučit zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí komunikací. Lidé by kvůli silnému větru měli zajistit okna i dveře a uklidit či upevnit volně položené předměty nebo stavební jeřáby.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme