Na středních školách se koná další jednotné přijímací řízení

16. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

shutterstock

V pondělí se koná další kolo přijímacích zkoušek na čtyřletých maturitních odborných školách. Je to druhý termín jednotných přijímacích zkoušek. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které má zkoušky na starost, se letos na střední školy se čtyřletým oborem hlásí více jak 63 tisíc uchazečů. První kolo zkoušek, kam se dostavila většina budoucích studentů, se konalo minulý čtvrtek. .

K dnešnímu termínu mělo podle Cermatu dorazit 52.568 žáků. Jen jednu přihlášku si na čtyřletý obor podalo 11.869 uchazečů, dalších 51.436 jich poslalo dvě přihlášky, a může tak dělat zkoušku dvakrát. Z obou pokusů se jim pro obě školy započítá lepší výsledek.

Celkem se letos k jednotným přijímacím zkouškám přihlásilo podle Cermatu 87.258 dětí. Je to o 880 víc než loni. Největší zájem je o osmiletá gymnázia, na která si alespoň jednu přihlášku podalo 18.833 dětí, což je zhruba pětina všech uchazečů o maturitní obory. První termín zkoušek na víceletých gymnáziích byl minulý pátek, druhý bude v úterý.

Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory se letos konají plošně druhým rokem. Všichni skládají test z češtiny a matematiky. Výsledky zkoušek dostanou ředitelé v pátek 27. dubna.

Testy z jednotných přijímacích zkoušek mohou školy doplnit vlastními zkouškami v období od 12. do 28. dubna. Na většině škol pak výsledek z jednotných přijímaček bude muset tvořit alespoň 60 procent celkového hodnocení uchazeče.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme