Na Šumavě i přes vládní zákaz spustili vlek a lyžují

8. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ski areál Samoty Železná Ruda (Foto: Facebook Samoty Železná Ruda)

Kvůli vládnímu opatření musí být v České republice všechny ski areály zavřené. Přesto se jeden majitel rozhodl sjezdovku otevřít i s vlekem. V středisku Samota v Železné Rudě je pro děti z lyžařských oddílu otevřena tři sta metrů dlouhá sjezdovka s pomou. Podle provozovatele není porušováno žádné vládní nařízení a ohání se právním výkladem. Informoval o tom server Novinky.cz.

“Plně respektujeme usnesení vlády, které zakazuje provoz lanovek a vleků pro veřejnost. Sjezdovka je určena výlučně pro trénink členů svazu lyžařů z úseku alpských disciplín, kteří jsou zároveň registrovanými závodníky z dětských kategorií,” řekl pro Novinky.cz právní zástupce majitele areálu Robert Varga.

Anonymní udání na sebe nenechalo dlouho čekat. Přivoláni policisté ale neshledali žádné porušení. Právní zástupce jim předložil výkladové stanovisko svazu lyžařů k vládním opatřením. “Dále jsem jim vysvětlil, že lyžování není pro veřejnost, a ubezpečil je, že z hlediska hygienického dodržujeme vše, co odpovídá protiepidemiologickým pravidlům,” dodal Varga Novinkám.

S tím nesouhlasí mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Podle ní žádná výjimka pro závodní lyžaře není. “Je mi úplně jedno, jak rychle jede z kopce,” doplnila Peterová pro server.

Středisko má jasně stanovený harmonogram a pravidla

Na sjezdovce se během dne vystřídá šest skupin po 20 lyžařích. Každá tam je 90 minut a následně mají 30 minut na opuštění areálu, “Všechny děti mají zakrytá ústa a dodržují dvoumetrové rozestupy,” popisuje právní zástupce Novinkám. Na svahu jsou pak kromě dětí ještě dva trenéři.

O lyžování je zájem už od začátku zimních prázdnin.

Svaz lyžařů požádal o povolení tréninku profesionálních lyžařů

Pro reprezentanty je trénink v tomto období důležitý. “Požádali jsme ministerstvo zdravotnictví, aby nám nechalo trénovat profíky. Na vyjádření čekáme od 22. prosince. Pak je tady soukromý vlek někde na Šumavě, kde jedou podle svého právního výkladu, který postaví na tom, že nejsme veřejnost, ale trénujeme a připravujeme se na závody. Ten pak obhájí u policie,” řekla pro Novinky.cz Danuta Štrougalová.

Bohužel ne všichni mají odvahu svoje areály otevřít, i když to právní výklad povoluje. Podle Štrougalové je to pochopitelné, protože těžce se bude veřejnosti vysvětlovat, že někdo na svahu lyžovat může a někdo zase ne.

Zprávy - další články

Doporučujeme