Na Znojemsku řádil falešný policista: Za konec smyšleného stíhání chtěl milion

18. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pavel M. dokázal působit naprosto přesvědčivě, když se s falešným policejním průkazem neoprávněně vydával za policistu. Nejmenovanému muži ze Znojemska potom vyhrožoval, že pokud mu nezaplatí částku milion korun, dostane ho ještě ten den do vězení. Nakonec skončil před soudem on sám, ale pobytu za mřížemi se dokázal vyhnout. Při vyslechnutí rozsudku s podmíněným trestem měl slzet dojetím. 

Pavel M. dostal ze své oběti 150 tisíc korun a příslib, že zbytek vyplatí v dalších splátkách. Muž se ale nenechal zcela oklamat a obrátil se na policii. Ta pachatele při domluveném předání další splátky zatkla. Pavel M. putoval před okresní soud ve Znojmě, kde si vyslechl rozsudek 30 měsíců vězení s podmíněným odkladem na pět let. Musel rovněž uhradit 150 tisíc korun jako trest a dalších 150 tisíc jako odškodné pro poškozeného.

Obžalovaný muž má ve svém trestním rejstříku již osm záznamů z České republiky a jeden z Itálie. Aby se vyhnul vězení, zaplatil urychleně částku, kterou z poškozeného nelegálně vymámil.

“Lituji toho, že jsem poškozeného kdy navštívil a že jsem mu něco takového udělal. Chtěl jsem mu osobně říct, že toho lituji, ale nechtěl se sejít. Domluvil jsem se, že jsem mu aspoň poslal ty peníze. Ten můj rejstřík sice vypadá hrozně, ale je mi to všechno moc líto,” tvrdil obžalovaný podle serveru Novinky.cz u soudu.

Klíčové bylo, že se nepodařilo zcela prokázat úmysl vymámit celý milion. “Nebylo prokázáno, že by můj klient chtěl větší částku než půl miliónu, to poškozený, který se dostal do finanční nouze, tu situaci nastrojil tak, aby to vypadalo, že jde o celý milión,” uvedl mužův obhájce Pavel Holub. Nad půl milionu korun totiž prudce stoupá délka trestu.

Nakonec měl Pavel M. při vyslechnutí rozsudku slzet dojetím. Soud zohlednil také to, že je otcem dětí a podmínka by k nápravě obžalovaného prý měla stačit.

Zprávy - další články

Doporučujeme