Náplast s vůní slaniny má lidem pomoci s přechodem na bezmasou stravu

26. ledna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Strong Roots

Čím dál více lidí se snaží omezit svou spotřebu masa a začíná se stravovat vegetariánsky. Změna životního stylu ale může být pěkně náročná. Na trhu se nyní objevil nový vynález, který má toto rozhodnutí usnadnit: "masová" náplast s vůní slaniny.

Velká změna životního stylu nebývá úplně jednoduchá. Ať už člověk přestává kouřit, pít alkohol, jíst nezdravé jídlo nebo se vzdává masných výrobků, zvyk je železná košile a přešít ji obnáší určité sebezapření.

Také proto existuje řada vychytávek, které mají lidem pomoci překlenout složité období. Například o nikotinových náplastech jste už určitě slyšeli – tento produkt má lidské tělo zásobovat nikotinem, na kterém je závislé, a usnadnit tak odvykání si kouření cigaret.

Závislost nebo zvyk totiž není jen o tom dostat požadovanou látku do našeho těla. Podstatná část zvyku sídlí v hlavě. A právě s tím chce budoucím vegetariánům pomoci společnost Strong Roots, která prodává rostlinné potraviny.

Foto: Strong Roots

Na trh uvedla speciální náplast s vůní slaniny, která se uvolní, když náplast poškrábete. Milovník masa tak k ní může čichat podle potřeby a mít tak pocit, že je maso v jeho životě stále přítomné.

Vývoj výrobku vycházel ze závěrů experta na lidské smysly, profesora Charlese Spence z Oxfordské univerzity. “Studie ukázaly, že pach může snížit nutkavé chutě na jídlo. Náš čich je úzce spjatý se schopností cítit chuť, takže pokud například cítíme vůni slaniny, můžeme si představit, že ji jíme. Představte si požívání určitého množství slaniny a dost možná zjistíte, že jste uspokojeni,” uvedl profesor Spence pro The Telegraph.

“Většinu z toho, co si myslíme, že cítíme chutí, ve skutečnosti cítíme kvůli pachu. Vědci často uvádí, že 75 – 95% toho, co si myslíme, že vnímáme díky chuťovým buňkám, vnímáme doopravdy retronazálním čichem. To masité, bylinkové, ovocné, smetanové – všechno, co na jídle milujeme, ve skutečnosti vnímáme pomocí čichu,” tvrdí Spence.

Pokud jste přemýšleli nad omezením masa, ale bojíte se, že byste to nezvládli, můžete náplast vyzkoušet. Zakoupit ji můžete třeba tady.

Zprávy - další články

Doporučujeme