Náraz a pak tma. Muže při lovu humrů spolkl keporkak. O život bojoval půl minuty

14. června 2021·Zprávy·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Profesionální lovec humrů Michaela Packarda z Massachusetts v USA měl obrovské štěstí. Minulý týden se ho snažil sníst keporkak. Muž byl v jeho tlamě i s dýchacím přístrojem asi 30 vteřin, než ho kytovec vyplivl.

Nadešla moje poslední hodinka.” To si myslel šestapadesátiletý Michael Packard a v duchu se loučil s rodinou. Po propuštění z nemocnice to řekl televizní stanici WBZ. Vypověděl, že byl v hloubce zhruba 14 metrů nedaleko břehů u massachusettského Provincetownu. “Náhle jsem ucítil velký náraz a všechno zčernalo,” svěřil se muž, který si myslel, že na něj nejprve zaútočil žralok, ale necítil zuby ani bolest. Pak mu došlo, že je v tlamě keporkaka a že se ho snaží spolknout.

Podle stanice CNN je Packard zkušený potápěč. “Prošlo mi hlavou, že stále dýchám a mám přístroj na zádech. To budu dýchat i uvnitř něho, dokud mu nedojde kyslík?” myslel si. Svěřil se, že se smířil se svým osudem a myslel na ženu a děti. “Odtud není žádná cesta ven,” stačil si říct.

V tlamě obrovského zvířete strávil podle svých slov asi půl minuty, dokud se keporkak nevydal k hladině a nevyplivl ho. Najednou se vynořil a začal třást hlavou. Vymrštilo mne to do vzduchu a byl jsem svobodný a vznášel se na vodě. Nemohl jsem uvěřit tomu, že jsem se z toho dostal. Teď jsem tady, abych to popsal,” řekl. Na loď mu pomohl kolega, který ho i rychle dopravil na břeh a následně i do nemocnice. Muž byl sice dost poškrábaný, ale v pořádku.

Bioložka Jooke Robbinson považuje celou věc za velkou náhodu, protože podle ní toto keporkaci nic podobného nedělají. “Myslím, že to bylo překvapení pro obě strany,” řekla. Keporkaci se podle ní někdy snaží velmi rychle pozřít velké množství potravy. Ne vždy při tom všechno vidí. Bioložka si ani nemyslí, že by kytovec dokázal Packarda spolknout. Keporkak má totiž úzký krk, v němž není pro celého člověka dost prostoru.

Biolog Charles Mayo, který se zabývá výzkumem pobřežních vod s Robbinson souhlasí. “Je to něco, jako kdybyste zasedli k dobrému jídlu a najednou by vám do úst vletěla moucha,” popisuje. Ani on si nepamatuje, že by se někdy něco podobného stalo.

Muž byl ale ve velmi nebezpečné situaci. Ne proto že by ho zvíře spolklo, ale kvůli tlaku vzduchu, který měl keporkak v plicích při vynořování a vyplivování. Packardovi by hrozila embolie. “Musel si zachovat chladnokrevnost. Abyste se z takové situace dostali, musíte být velký profesionál. Zůstal naživu, protože je chytrý. Je to bystrý, silný chlap, který měl štěstí,” pochválil biolog Packarda.

Co na to Jan Kraus?

Zprávy - další články

Doporučujeme