Návrat do života po karanténě může být složitý. Na co si dát pozor?

27. května 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Miliony lidí po celém světě strávily dlouhé měsíce v karanténě a izolaci. Nyní se všichni pomalu vracíme k normálnímu životu a máme proto pořádný důvod oslavovat. Taková změna ale může přinést i řadu obtíží - stačili jsme si totiž zvyknout na nový režim a vrátit se k tomu starému nemusí být pro všechny tak jednoduché. 

Návrat do práce

Pracovní život některých z nás zůstal nezměněný. Někteří ale museli pracovat méně, vykonávat své povolání z domova nebo dokonce nemohli pracovat vůbec. Po několika měsících si na to člověk snadno zvykne. Chodit proto najednou zpátky do práce každé ráno může být pro některé lidi trochu šok.

V takovém případě je ideální postupný přechod, kdy do svého pracoviště docházíte třeba jen párkrát v týdnu. Pokud to není možné, nezoufejte. Zkuste si ráno zvednout něčím náladu a zpříjemnit si den – například dobrou snídaní.

Další se zase mohou cítit nepříjemně při představě, že teď budou muset každý den dojíždět přeplněnou městskou dopravou. Pokud je to váš případ, zkuste zvážit i jiné možnosti – nebylo by třeba možné do práce jezdit na kole? Jít pěšky? Nebo se svézt s některým kolegou jeho autem?

via GIPHY

Styky s přáteli a příbuznými

Mnozí z nás už se nemohou dočkat, až se konečně zase setkají se všemi svými přáteli a příbuznými. Je sice skvělé, že máme konečně tu možnost, ani teď bychom však neměli zcela zapomínat na hygienická doporučení, a to zejména při styku se staršími či nemocnými lidmi.

Někteří z nás už si ale na samotu a odloučení zvykli a postupně se v ní uvelebili. Zejména pro introverty může být návrat mezi lidi poměrně obtížný. Pokud váš představa návratu k časté socializaci děsí, nic si nevyčítejte. Neznamená to, že máte své přátele o nic méně rádi, ani že jste špatný kamarád či příbuzný. Zůstaňte s blízkými v kontaktu online a postupně si setkávání dávkujte po menších skupinkách, kratší dobu nebo s většími rozestupy mezi setkáními.

via GIPHY

Udržování dobrých návyků

Podařilo se vám vypěstovat si v karanténě nějaké dobré návyky? Skvělé! Mnozí z nás se naučili novou dovednost, začali zdravěji jíst, cvičit, nebo se konečně dostali ke knížkám, které odkládali. S návratem do běžného provozu mohou ale tyto věci vzít rychle za své.

Rozhodně ovšem stojí za to se pokusit je ve svém životě udržet. Zpočátku to může být trochu boj, ale pokud se nevzdáte, po čase své úsilí určitě oceníte.

Pro některé z nás ale může platit pravý opak. Někteří naopak z rutiny cvičení vypadli, dopřávali si jídlo na uklidnění a celkově tak trochu zlenivěli. Pokud se to stalo i vám a rádi byste s tím něco udělali, berte současnou změnu jako nový start. Dopřejte si nový začátek a vraťte se ke všemu, co máte rádi.

Zprávy - další články

Doporučujeme