Navrátilová pod palbou kritiky! Proti trans ženě bych hrát nechtěla, je to nefér, uvedla

18. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Někdejší tenisová hvězda Martina Navrátilová je kritizována za to, že o transsexuálních sportovkyních prohlásila, že některé z nich podvádí a nechtěla by proti nim hrát. Navrátilová své důvody popsala na britském blogu týdeníku Sunday Times.

Devítinásobná vítězka prestižního Wimbledonu, jež žije ve Spojených státech amerických, v prosinci roku 2018 na twitteru napsala, že se muž nemůže stát ženou a hned soutěžit se ženami. “Nemůžete se prostě prohlásit ženou, a získat tak právo soutěžit s ženami. Musejí existovat určité normy, a jestliže má někdo penis a soutěží jako žena, tak to normám neodpovídá,” uvedla na konci minulého roku Navrátilová.

Její status vyvolal vlnu kritiky. Bývalá šampionka však ujistila veřejnost, že je za každou cenu pro práva transsexuálů, ale že jí jde pouze o férové podmínky ve sportu. Navrátilová přislíbila, že se na nějaký čas stáhne a udělá si na dané téma rešerši, aby mohla svou úvahu rozvést. “No, to jsem teď udělala, a mé názory v této věci to ještě posílilo,” uvedla v článku pro Sunday Times.

Abych to řekla co nejjednodušeji: muž se může rozhodnout stát se ženou, brát hormony, pokud to vyžaduje nějaká sportovní organizace, vyhrát všechny soutěže a nashromáždit si menší bohatství, a pak se rozhodnout, že chce být opět mužem a vrátit se k plození dětí, pokud se mu zachce. To je šílené je to podvádění. Jsem ochotná jednat s transgenderovou ženou v jakékoliv formě, ale nebyla bych ochotna proti ní soutěžit. Nebylo by to fér,” vysvětlila svůj postoj k problematice někdejší světová jednička.

Jen omezení míry hormonů ten problém neřeší,” zdůrazňuje Navrátilová. “Muž si vybuduje hustotu svalů a kostí a větší množství kyslík nesoucích červených buněk už od svého dětství,” doplnila.

Jsme dost zdrceni tím, že Martina Navrátilová je transfobní. Pokud mají trans ženy výhodu, proč tedy nezískávají zlaté medaile a neobsazují zbylé medailové příčky? Protože žádnou výhodu nemají!” napsala aktivistická skupina Trans Actual na twitteru. “Podívejte se na změny, které estrogen s lidským tělem dělá,” vysvětluje skupina.

Zprávy - další články

Doporučujeme