Nebezpečí v horku: pozor na zapalovače, výfuky, nebo karmu!

3. července 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Při horkém a suchém počasí byste měli zvýšit pozornost na řadu věcí. Například zapalovač za sklem automobilu či rozžhavený výfuk v blízkosti suché trávy může způsobit velké škody!

“Plynový zapalovač ponechaný za sklem automobilu představuje doslova časovanou bombu,” upozorňuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Požár může způsobit i rozžhavený výfuk automobilu, který se dostane příliš blízko suché trávy či jiných hořlavin. Takže buďte opatrní při parkování v přírodě!

Pozor je třeba dát i při manipulaci s plynovými spotřebiči, například přenosnými propanbutanovými vařiči. A vyhněte se manipulaci s vysoce hořlavými kapalinami, jako je benzín, nafta, barvy či petrolej. Při vysokých teplotách se více odpařují a hrozí, že se hořlavé výpary vznítí a explodují. Měli by se bezpečně skladovat v uzavřených nádobách.

Při horkém počasí přibývá i počet otrav způsobených zplodinami z karmy, které se v horkém počasí drží v nedostatečně odvětrávaných koupelnách. Při používání karmy je nezbytné zajistit důkladnou výměnu vzduchu v místnosti, například otvorem ve dveřích. 

Zprávy - další články

Doporučujeme