Nechali jste nás v tom. Budete mít stovky seniorů na svědomí, vzkázala vládě ředitelka domova

1. dubna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

S kritikou ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) vystoupila ředitelka domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové Daniela Lusková. V otevřeném dopise reagovala hlavně na páteční vyjádření ministerstva zdravotnictví směrované sociálním službám, které přišlo po zprávách o nákazách onemocněním COVID-19 v domovech pro seniory. Lusková je také viceprezidentkou Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. Vojtěch v České televizi její kritiku odmítl.

“Naštvalo mě, že nám dávají stupidní pokyny k měření teploty a hygieně rukou, což je za této situace automatické, ale zásadní věci nevyřeší,” řekla v sobotu ČTK Lusková. Za zásadní považuje například chybějící ochranné pomůcky v sociálních službách, informace o tom, které z nich jsou potřeba, nebo ujasnění postupů při testování klientů s podezřením na koronavirus.

Kvůli šíření nemoci COVID-19 mezi seniory ministerstvo zdravotnictví nařídilo, aby domovy důchodců zpřísnily svá karanténní opatření. Podle něj by například neměly nakažené s mírnými příznaky posílat do nemocnic, ale měly by se o ně starat samy, ráno a večer musí všem klientům měřit bezkontaktními teploměry teplotu.

Je-li vydáno takové opatření, potřebujeme podmínky, abychom to vůbec dokázali udělat,”uvedla Lusková pro ČTK. Svůj zdravotní stav by měli podle opatření ministerstva více kontrolovat také zaměstnanci.

Vojtěch v sobotu v ČT řekl, že s kritikou ze strany Luskové nesouhlasí. “Nezdá se mi to korektní,”uvedl. Ministerstvo podle něj o opatřeních proti šíření viru v domovech pro seniory předem informovalo prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Horeckého.

“Na konci března, kdy je pandemie v plném útoku a dopadá na kolektivní zařízení, nám doporučíte, abychom zakázali návštěvy, zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnancům a klientům teplotu. No dovolte! Děláte z nás nekompetentní blbečky,” uvedla Lusková v dokumentu, který vyvolal pozornost také na sociálních sítích.

NEDĚLEJTE Z NÁS BLBEČKY !!!Otevřený dopis ministru zdravotnictví a  ministryni práce a sociálních věcíVážená paní…

Zveřejnil(a) Domov U Biřičky dne Pátek 27. března 2020

“Nechali jste nás v tom, odkázali na oddanost, houževnatost, solidaritu a sílu managementu, týmů a jednotlivců. My se nevzdáme! …Ten, kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte!”.

Ve středu přišla další reakce

Čtyři dny po zveřejnění původního dopisu napsala Lusková na sociální sítě další reakci. “V prvé řadě děkuji všem, kteří sdělení tohoto článku pochopili a podpořili. Těm, jež mě považují za plačící bestii neschopnou postarat se o svých 570 svěřenců je nutno znovu zopakovat, že moje ostrá kritika hájila zájmy sociálních služeb v zemi, které ještě v sobotu ráno neměli jedinou pomůcku,” uvedla ve středu 1. dubna.

“Zdůrazňuji, že sociální služby z principu své činnosti nejsou povinny vést sklady zdravotnických pomůcek, za běžného stavu nepracujeme v infekčním režimu. Hájila jsem zájmy 65 tis.lidí, aktuálně uzavřených v pobytových službách, o nichž by vláda ještě v minulém týdnu raději nevěděla. Ti lidé se vyjádřit nemohou,” napsala ředitelka.

“Hájila jsem zájmy 65 tis. zaměstnanců pečujících bez pomůcek, denně vystavených riziku. A co se Biřičky týče, moje zařízení je na situaci nákazy připraveno od začátku března. Mělo a má dostatek pomůcek, které jsme si sehnali sami, něco máme od kraje a něco od dárců. Máme infekční zóny, izolační režimy, seznam 85 báječných lidi, jež 3 týdny vozí kufry s očekáváním, že budou muset zůstat na zařízení. Jim z celého srdce děkuji,” vzkázala Lusková.

“Vláda jistě dělá, co může. Ale to většina z nás. Jsem ráda, že otevřený dopis podpořila média, a to masivně, že se ministři dohodli, kdo vlastně měl uvolnit skladové zásoby vlády pro sociální služby. Moje další aktivity, krom toho, že jsem neustále se svými kolegy na Biřičce, jsou metodického charakteru, snažím se vyřídit každý telefonát a mail kolegů z terénu, jež žádají radu. A mým úkolem nyní je zajistit, aby vláda pohnula s výrobou testů. S kolegy v nakažených službách soucítím, i nás to může potkat každou hodinou. V žádném případě však nedopustím, aby kdokoli lynčoval mého zaměstnance za to, že přinesl nákazu. Ať je to ministr nebo kdokoli z veřejnosti. Zodpovědně děláme, aby se tak nestalo. Bůh s námi,” reagovala.

Domov seniorů U Biřičky má ve dvou objektech kapacitu 340 lůžek. Z nich je 282 pro seniory a 58 pro lidi se sníženou soběstačností kvůli různým duševním nemocem a demencím.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme