Nedonošené děti budou moci získat od VZP příspěvek na výživu

29. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Nedonošené děti s porodní váhou pod 1500 gramů by od příštího roku mohly začít od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) dostávat příspěvek na výživu a rehabilitaci. Rodina by mohla získat do 1000 korun. Počítá s tím nový preventivní program, o němž jednala správní rada pojišťovny. Novinářům to po zasedání řekl člen rady, poslanec Miloslav Janulík (ANO). V Česku je sedm zdravotních pojišťoven. Každá z nich si vytváří vlastní preventivní programy a cílí je na své klienty.

“Mohlo by se zdát, že tisíc korun je malá částka, ale není úplně zanedbatelná. Klientům může výrazně pomoci. V momentě, kdy taková situace nastane (narození nedonošeného dítěte), může sehrát významnou roli,” uvedl Janulík. Podotkl, že preventivní program pro nedonošené děti nebude pro všeobecnou pojišťovnu “nijak finančně náročný”. Podmínkou pro získání příspěvku bude, aby novorozenec byl klientem VZP. Šéfka správní rady Věra Adámková podotkla, že ne každý novorozenec je klientem VZP, rodiče ho mohou přihlásit k jiným pojišťovnám. Ty mají jiné preventivní programy.

Podle zdravotnické ročenky se v Česku každý rok narodí přes 1200 dětí, které neváží ani 1,5 kilogramu. V roce 2016 jich bylo 1278 – 654 chlapců a 624 děvčat. V roce 2013 statistici zaznamenali 1201 a v roce 2008 celkem 1278 dětí s menší váhou než 1500 gramů.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek uvedl, že nový program bude součástí peněz na prevenci pro matku a dítě. Celkem na ni pojišťovna vyčlenila 48 milionů korun. Pokud by se suma vyčerpala, rozpočet by se mohl navýšit, dodal Kabátek.

Pro příští rok plánuje pojišťovna do prevence investovat dohromady 573,9 milionu korun. V preventivním seznamu je podle Janulíka celkem 37 položek na podporu pohybu či aktivit proti cukrovce a dalším chorobám, a to pro děti i dospělé.

Zprávy - další články

Doporučujeme