Na Dunaji v Budapešti se potopila loď s turisty. Nejméně 7 mrtvých, 21 pohřešovaných

30. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Rescuers search for victims on the river bank early Thursday, May 30, 2019 after a tourist boat crashed with a river cruise boat, overturned and sank in River Danube in Budapest, Hungary, late Wednesday, May 29, 2019. (Peter Lakatos/MTI via AP)

Nejméně sedm lidí přišlo o život a dalších 21 se pohřešuje poté, co se ve středu pozdě večer na Dunaji v centru Budapešti po střetu s jiným plavidlem potopila loď s jihokorejskými turisty. Informovala o tom maďarská tisková agentura MTI. Podařilo se zachránit sedm osob. Podle mluvčího maďarských záchranářů jsou naděje na vypátrání dalších přeživších minimální. Jde o jedno z nejhorších neštěstí svého druhu mimo moře v Evropě za poslední dekády.

Loď s názvem Mořská panna (Hableány) se potopila nedaleko budovy maďarského parlamentu kolem 22:00 SELČ.

Na palubě v tu chvíli podle jihokorejského ministerstva zahraničí bylo 30 jihokorejských turistů, dva jihokorejští průvodci, jeden jihokorejský fotograf dokumentující cestu a dva maďarští členové posádky. Nehodu podle Soulu nepřežilo sedm Jihokorejců. Dalších sedm lidí se podařilo zachránit; jsou podchlazení, ale ve stabilizovaném stavu. Pohřešováno je zbylých 19 Jihokorejců a oba Maďaři.

“Jako mluvčí záchranářů nemám sklony říkat, že neexistuje naděje, takže bych raději řekl, že existuje minimální šance najít další přeživší,” řekl Pál Györfi v maďarské státní televizi.

Pátrání za pomoci lodí, potápěčů a silných reflektorů k prosvícení vodní hladiny trvalo celou noc. Podle agentury Reuters je ale proud v Dunaji po deštích velmi silný a teplota vody se pohybuje v rozmezí deset až 12 stupňů Celsia. Server index.hu tvrdí, že několik lidí záchranáři z řeky vytáhli až u Petöfiho mostu, který je od parlamentu vzdálen zhruba tři kilometry. Jedno z těl bylo nalezeno sedm kilometrů od místa tragédie na Csepelském ostrově a další v 16kilometrové vzdálenosti u mostu dálničního obchvatu metropole.

Jihokorejský prezident Mun Če-in přislíbil pomoc rodinám turistů. Jihokorejská vláda již oznámila, že do Maďarska posílá tým více než tří desítek lidí včetně záchranářů a vojenských specialistů, kteří pomohou s pátráním. Do Budapešti míří také jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha, uvedla agentura MTI.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí uvedlo, že turisté na palubě neměli oblečené záchranné vesty a že taková praxe je během vyhlídkových plaveb v Budapešti obvyklá.

Jihokorejci do Maďarska přijeli z Mnichova, většinou šlo o příbuzné, napsala agentura AP s odvoláním na jihokorejskou cestovní kancelář, která turistům cestu zprostředkovala. Byly mezi nimi i děti, kromě jiných šestiletá dívka, která není na seznamu přeživších. Mezi zachráněnými je šest žen a jeden muž ve věku 31 až 66 let, uvedla AP.

Loď se po srážce převrátila a rychle se potopila. Vrak již byl podle médií lokalizován nedaleko Markétina mostu. Druhým plavidlem, se kterým se potopená loď srazila, byl zřejmě Viking Sigyn. To je velká německá hotelová loď s 95 kajutami pro cestující. Viking Sigyn je nyní upoutána u jednoho z mol, poškozena podle médií nebyla.

Loď Mořská panna je na webových stránkách provozovatele, společnosti Panoráma Deck, popsána jako “nejmenší loď flotily”, která se hodí na různé vyhlídkové jízdy, společenské akce či rodinné oslavy. Její maximální kapacita je 60 osob. Zástupce společnosti v maďarské státní televizi řekl, že loď byla na “běžné vyhlídkové plavbě” a že nemá informace o tom, že by měla nějaké technické problémy. Pravidelně prý procházela kontrolou.

Registr lodí Hajoregiszter.hu uvádí, že loď byla vyrobena v roce 1949 v někdejším Sovětském svazu a v 80. letech byla vybavena maďarským motorem.

Před deseti lety, v září 2009, se při lodním neštěstí na Ochridském jezeře v dnešní Severní Makedonii při nehodě výletní lodi utopilo 15 Bulharů, zachránit se podařilo 42 pasažérů. Dvě vážné nehody se staly v létě 2011 v Rusku. Při potopení výletní lodi Bulgarija na řece Volze nedaleko Kazaně dokonce 122 lidí. O tři týdny později zemřelo devět lidí při noční srážce výletního člunu s nákladní lodí na řece Moskvě v centru ruského hlavního města.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme