Některé budovy v ČR budou večer svítit barvami trikolory

17. listopadu 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce byla 17. listopadu 2020 večer nasvícena v barvách trikolory na počest Dne za svobodu a demokracii. (Foto: ČTK)

Barvami české trikolory se dnes po setmění v Praze rozsvítí při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii třicítka budov. Podle informací spolku Díky, že můžem, který organizuje akci k připomínce 17. listopadu na Národní třídě, se do národních barev zahalí například Petřínská rozhledna, Žižkovská věž, Tančící dům, Pražský hrad, Kongresové centrum nebo Rudolfinum. Sametovou revoluci připomenou červeno-modro-bílým nasvícením i některé budovy v Ostravě, Olomouci, Plzni nebo Hradci Králové.

V centru Prahy budou v rámci oslav 31 let od pádu komunistického režimu na stožárech veřejného osvětlení vlát i státní vlajky. “Jen málo národů v Evropě může s větší upřímností světu připomínat, že demokracie a lidská práva nejsou samozřejmostí, ale že je musíme každý den bránit a bojovat za ně,” uvedl k připomenutí výročí sametové revoluce pražský radní Jan Chabr.

Oslavy 17. listopadu budou letos kvůli epidemii koronaviru omezené. Tradiční akce na Národní třídě a Václavském náměstí se sice konat budou, ale organizátoři vyzvali lidi, aby zůstali doma a sledovali je přes internet.

Akce na Národní třídě má začít symbolicky v 17:11, kdy zpěvačka Aneta Langerová zazpívá z balkonu Národního divadla píseň Modlitba pro Martu, která bude zároveň znít z městských amplionů a bude ji přenášet Česká televize.

Zprávy - další články

Doporučujeme