Neschválené odstranění nápisu z Karlova mostu zdivo nepoškodilo

1. srpna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Zdroj: Policie ČR

Při neschváleném odstranění sprejerského nápisu z Karlova mostu v Praze nebylo podle laboratorních výsledků poškozeno zdivo, sdělila ČTK mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Situaci TSK dále řeší s policií, které se přihlásil muž, jenž v neděli ráno graffiti z pilíře mostu odstranil. Podle zjištění restaurátora však nápis nebyl odstraněn dokonale a na kamenech zůstaly zbytky barvy. Lišková proto už v pondělí uvedla, že se pilíř bude muset dočistit.

“Vzhledem k tomu, že je Karlův most národní kulturní památkou, budeme se dále držet zákonného postupu. Na čištění se tudíž musí podílet odborný restaurátor schválený památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Na odstranění nápisu máme uzavřenu smlouvu s panem Janem Mjartanem,” uvedla Lišková.

Na pilíři Karlova mostu se v polovině července objevil sprejerský nápis o rozměrech pět krát dva metry. Policie na místě zadržela dva německé mladíky, soud jim uložil roční podmínku, pětileté vyhoštění a peněžité tresty. Jejich obhájce ale podal proti rozhodnutí odpor, v případu bylo proto nařízeno hlavní líčení. V něm se v září má řešit také neschválené odstranění nápisu.

Miloslav Černý, který se k očištění mostu přihlásil, tvrdí, že se odstraňováním graffiti živí a použil šetrnou metodu. Nápis odstranil vysokotlakým proudem páry. Odmítl podezření, že chtěl znehodnotit práci restaurátorů nebo odstranění nápisu využít k propagaci.

Zprávy - další články

Doporučujeme