Nezaměstnanost v září klesla podle odhadů na tři procenta

5. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto

 Nezaměstnanost v září klesla na tři procenta ze srpnových 3,1 procenta. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Za poklesem nezaměstnanosti jsou pravidelné sezónní faktory související s vyšší aktivitou na pracovním trhu po letních měsících. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za září v pondělí 8. října.

“Pokles míry nezaměstnanosti mezi srpnem a zářím o jednu nebo dvě desetiny procentního bodu je pro poslední léta typický, nastává soustavně každým rokem počínaje rokem 2014. Během října a listopadu pak míra nezaměstnanosti dále mírně klesne opět pod úroveň tří procent,” uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Nezaměstnanost však podle analytika České spořitelny Jiřího Polanského již dosáhla svého dna a bude v následujících měsících spíše stagnovat, a to i přes stále silnou poptávku firem po zaměstnancích.

“K zářijovému snížení nezaměstnanosti pomohla především vyšší aktivita na pracovním trhu, když během léta je přeci jen fluktuace zaměstnanců o něco nižší,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Dodal, že prostor pro další pokles nezaměstnanosti je již jen velmi omezený.

Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera by se míra nezaměstnanosti měla dostat pod tříprocentní hranici opět v říjnu, a to na 2,8 procenta. To by podle něj bylo nové minimum. “Trh práce je však již v současné době citelně přehřátý. Firmy mají problém najít vhodně kandidáty, a prostor pro další pokles v míře nezaměstnanosti je tak již poměrně omezený,” uvedl.

Zprávy - další články

Doporučujeme