Nikaragua vyhostí misi OSN, která kritizovala nikaragujskou vládu

31. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Nikaragua se rozhodla vyhostit členy mise OSN, která se zabývá dodržováním lidských práv a která tento týden obvinila vládu prezidenta Daniela Ortegy z nepřiměřeného používání síly proti demonstrantům. Informovaly o tom dnes světové tiskové agentury s odvoláním na zdroje z OSN. Úřad vysokého komisaře OSN (UNHCR) pro lidská práva ve středu konstatoval, že nikaragujská vláda porušuje lidská práva a přehlíží, když ozbrojené skupiny zadržují protestující, z nichž někteří jsou znásilňováni a mučeni.

Týmu OSN v Nikaragui bylo podle agentury AP řečeno, aby opustil zemi. Zdroj uvedl, že Rada bezpečnosti OSN bude o situaci v Nikaragui jednat 5. září.

Vláda středoamerické země tvrdí, že zpráva UNHCR je neobjektivní a nebere v potaz skutečnost, že kabinet reagoval v kontextu údajného pokusu o puč.

Šéfka Nikaragujského střediska lidských práv (CENIDH) Vilma Nuñezová podle agentury AFP s poukazem na Ortegu řekla, že toto vyhoštění “odráží záměr člověka, který se cítí být zcela ztracen a který už nedokáže skrývat ani svou zodpovědnost, ani pravdu”. Podle dalšího zástupce CENIDH Marlina Sierry jde o vyhoštění, protože tým OSN svou práci v zemi ještě nedokončil.

Zpráva kritická vůči nikaragujské vládě dokumentuje porušování lidských práv v latinskoamerické zemi od 18. dubna do 18. srpna. Mezi kritizovanými věcmi, na něž materiál poukazuje, je nepřiměřené používání síly, zabíjení páchané policií, mizení lidí, svévolné věznění a případy mučení a sexuálního násilí v zadržovacích centrech.

Násilné potlačování protestů proti prezidentovi Danielu Ortegovi, bývalém vůdci marxistických povstalců, vyvolalo ostrou mezinárodní kritiku. Podle zprávy OSN bylo zabito více než 300 lidí a na 2000 dalších utrpělo zranění.

Dokument rovněž poukázal na to, že po dubnovém vypuknutí protestů vytvořili stoupenci vládnoucí sandinovské strany přepadové skupiny, které útočí na protivládní demonstranty. Kromě toho existují provládní ozbrojené skupiny vycvičené bývalými členy zločineckých gangů a vojáky ve výslužbě, které po celé zemi vězní protestující.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme