Nizozemsko zavedlo třetí pohlaví: Vydalo historicky první neutrální pas

22. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Nizozemské úřady vydaly poprvé v historii pas se třetím pohlavím. Během letošního roku totiž vláda schválila zákon, který umožňoval na úřední dokumenty vedle 'M' jako 'mannetje', tedy muž, a 'V' jako 'vrouw', tedy žena, vyplňovat i neutrální možnost 'X', označující tzv. třetí pohlaví.

Historicky první osobou, která obdržela rodově neutrální pas, se stala Leonne Zeegers (57), která do té doby žila jako žena. Zeegers byla vychovávána jako chlapec, ale problémy s pohlavní identitou zažívala již v pubertě. V roce 2001 proto podstoupila operaci a nechala si změnit pohlaví. Ani škatulka ženského rodu ji však zcela neuspokojovala a spíše se identifikovala jako něco mezi oběma možnostmi. Nový zákon proto velmi uvítala.

Nizozemsko tak doplnilo řady Austrálie, Nového Zélandu, Rakouska, Kanady, Malajsie, Dánska, Indie či Pákistánu. V jeho šlépějích kráčí rovněž Německo, které nedávno odsouhlasilo podobný zákon. Podle německého ústavního soudu totiž dosavadní systém porušoval osobnostní práva a zákaz diskriminace zakotvené v ústavě.

Debatu kolem tématu rozvířila kauza člověka, který byl úředně veden jako žena, podle chromozomatického testu však nebyl ani ženou, ani mužem. Možnost být úředně vedený pod třetím pohlavím se však v Německu nebude týkat transsexuálů a non-binary osob, ale pouze jedinců, kteří se narodili jako intersexuál.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme