Novináři odchází z Lidových novin! Ovlivňuje Babiš redakci?

2. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Petra Procházková (Facebook)

Poté, co se novinářka Petra Procházková rozhodla odejít z Lidových novin kvůli podvodnému článku, který byl tamní redakci zaslán z premiérova okolí, se deník rozhodli opustit i někteří její kolegové.

Novinářka Petra Procházková odešla z deníku kvůli článku s názvem Dětem ze Sýrie je třeba pomoci, ale představy Šojdrové jsou dost naivní, říká šéfka Mezinárodního dětského kříže, protože se ukázalo, že věrohodnost autorky textu, Taťjany Horákové, v němž kritizovala bývalého premiéra Bohuslava Sobotku a chválila současného předsedu vlády Andreje Babiše za odmítání sirotků, je pochybná.

Navíc se ukázalo, že text do redakce zaslala asistentka Andreje Babiše, jak podle Procházkové premiér uvedl. “Šéfredaktor Lidových novin István Léko nám do očí přiznal, že ten dopis jsme dostali přímo z Babišova týmu od jeho asistentky. Osoba paní Horákové není podstatná. Podstatné je, že nám z vlády nebo od pana premiéra přijde text, který se netýká jeho práce, ale podporuje jeho pozici a my to zveřejníme. A pak místo toho, abychom to přiznali, snažíme se odvést pozornost. Je to zkrátka podvod na čtenáře a já se toho dál nechci účastnit,” uvedla Procházková pro server Neovlivni.cz .

Premiér Andrej Babiš se v Press klubu Frekvence 1 ke kauze vyjádřil v tom směru, že čtenáři deníku moc dobře vědí, že Lidové noviny neovlivňuje.

Lidové noviny opouštějí další novináři!Činit gesta, když je na vás upřena pozornost médií, není zase tak těžké. Z…

Zveřejnil(a) Petra Prochazkova dne Sobota 29. září 2018

Na to konto se podle vyjádření Procházkové, které zveřejnila na svém facebookovém profilu, rozhodlo deník opustit několik dalších novinářů, kterým rovněž došla trpělivost. “Pokud vím, všichni se rozhodli náhle a nemají zajištěna žádná lukrativní místa v jiných médiích. Odcházejí jen kvůli vlastnímu svědomí a profesní cti, nikoliv kvůli pěti minutám slávy, kterou zažívám já,” píše Procházková ve svém příspěvku v naději, že se všichni jednou opět sejdou ve svobodném médiu.

Zprávy - další články

Doporučujeme