Nový koronavirus má už 805 obětí, překonal tak epidemii SARS

9. února 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Nový koronavirus, který se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan, má už 805 obětí a překonal tak epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí. Informovala o tom v noci na neděli agentura Bloomberg poté, co čínské úřady oznámily nové počty obětí koronaviru v provincii Chu-pej, jejíž metropole Wu-chan je ohniskem nové epidemie.

Čínské úřady v noci na dnešek oznámily, že v provincii Chu-pej vzrostl počet obětí nového koronaviru o 81 na 780, a že registrují na 27.100 nakažených, tedy o 2147 více, než uváděly o den dříve.

Celkem je v Číně podle agentury Bloomberg na 36.600 nakažených novým koronavirem. Ten vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a u některých pacientů může způsobit těžký zápal plic. Podle expertů umírají na nový koronavirus hlavně staří lidé a osoby s podlomeným zdravím.

Nákaza se dosud rozšířila do téměř tří desítek zemí, úmrtí mimo Čínu ale potvrdily zatím jen Filipíny. Obětí koronaviru se nicméně stal i Američan, který zemřel v čínském Wu-chanu. Podle agentury Kjódó má koronavirus možná i první japonskou oběť, ve wuchanské nemocnici totiž zemřel Japonec s vážným zápalem plic.

Podle jednoho z největších expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) na mimořádné události Mikea Ryana se ale za poslední čtyři dny počet případů nově nakažených v provincii Chu-pej stabilizoval. Každý den tam totiž přibylo přibližně stejné množství nakažených, řekl Ryan v sobotu novinářům v Ženevě.

ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme