Nový sníh komplikuje dopravu, tvoří se sněhové jazyky i náledí

8. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Dopravu v Česku v úterý po ránu komplikuje sníh. Místy se podle meteorologů může tvořit i náledí a na Prachaticku je třeba počítat se sněhovými jazyky. Řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Kvůli nepřízni počasí je pro nákladní auta uzavřena silnice z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

Na řadě míst policisté vyšetřují dopravní nehody. Jen v Královéhradeckém kraji evidovala policie v 7:00 přibližně deset havárií. Například ve Dvoře Králové nad Labem se srazil autobus a osobním autem a u Hajnice na Trutnovsku se srazila dodávka s nákladním autem.

Nehodu na silnici I/6 u odbočky na Údrč hlásí také karlovarští silničáři. Při nehodě byli dva lidé lehce zraněni. Dopravu na hlavním tahu z Karlových Varů na Prahu řídí policie kyvadlově.

Část silnic v Jihočeském kraji je dnes ráno sjízdná jen se zvýšenou opatrností, část je holá a mokrá. V okrese Prachatice ale musejí motoristé dnes počítat se sněhovými jazyky. Na Šumavě předpovídají meteorologové pro dnešek vydatné a trvalé sněžení.

Jezdit se zvýšenou opatrností doporučují silničáři v Libereckém kraji. Pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny je od půlnoci uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní auta úsekem projedou, řidičům kamionů ale silničáři doporučují využít k cestě do Polska alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou.

Jen se zvýšenou opatrností jsou v úterý ráno sjízdné silnice na Vysočině. Na dálnici D1 mezi Jihlavou a Humpolcem platí varování před kluzkou vozovkou. Na vedlejších silnicích je místy pod novým sněhem zledovatělá vrstva starého sněhu.

Na jižní Moravě by řidiče měli počítat s problémy především ve vyšších polohách Blanenska a severozápadního Brněnska. V Bílých Karpatech by se dnes mohlo tvořit náledí a sněhové jazyky.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme