Novým britským premiérem se ve středu stal Boris Johnson

24. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Boris Johnson

Novým britským premiérem se ve středu stal Boris Johnson, jehož vedením vlády pověřila královna Alžběta II. Johnson ve funkci nahradil Theresu Mayovou, která podala do rukou královny demisi jen krátce předtím, než panovnice v Buckinghamském paláci přijala nového ministerského předsedu. Hlavním Johnsonovým úkolem bude naplnit výsledek referenda z června 2016, kdy se britští voliči rozhodli pro odchod země z Evropské unie. Mayové se brexit uskutečnit nepodařilo a její nástupce tvrdí, že je připraven k 31. říjnu unii opustit s dohodou, nebo bez ní.

Johnson tento týden vystřídal Mayovou i ve funkci lídra vládních konzervativců, do které ho zvolili členové strany. Na základě toho odstupující premiérka panovnici sdělila, že dostatečnou podporu pro zformování vlády má právě Johnson.

Očekává se, že nový ministerský předseda ještě dnes oznámí, komu v kabinetu svěří klíčové posty. Média spekulují, že ministrem financí po Philipu Hammondovi, který dnes rezignoval, se stane současný ministr vnitra Sajid Javid.

Otazník visí mimo jiné nad ministerstvem zahraničí, které dosud vede Johnsonův sok ze souboje o post lídra Konzervativní strany a tím také premiéra Jeremy Hunt. Tomu podle médií Johnson nabídl úřad ministra obrany, který ale Hunt odmítl s tím, že chce zůstat šéfem diplomacie. Na tento úřad ale podle novinářů Johnson počítá s bývalým ministrem pro brexit Dominicem Raabem.

Podle Reuters si k sobě Johnson jako hlavního poradce povolal Dominica Cummingse, který byl architektem a šéfem úspěšné kampaně za odchod Británie z EU. Zatímco zastánci brexitu Cummingse, který je znám ostrým vystupováním, označují za skvělou volbu, prounijní poslanci jeho návrat kritizují.

Nástup Johnsona do funkce provázel incident, když několik ekologických aktivistů zkomplikovalo jeho příjezd do Buckinghamského paláce: vytvořili živý řetěz, který nakrátko přinutil kolonu vozidel, aby zastavila. Aktivisty z příjezdové cesty rychle vytlačili policisté. K akci se přihlásilo ekologické hnutí Greenpeace, které uvedlo, že se novému premiérovi pokusilo předat dopis s radami, jak bojovat proti klimatickým změnám.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme