Nynější systém stravenek poškozuje podle asociace podnikatele

14. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Stravenky – ilustrační snímek

Podnikatelé v maloobchodě a pohostinství jsou poškozováni současným systémem poskytování stravenek. Ve středeční tiskové zprávě to uvedla Asociace českého tradičního obchodu (AČTO). Podle jejího odhadu se průměrná provize poskytovatelům stravenek často pohybuje nad pěti procenty, což představuje zhruba 800 milionů korun ročně. Přijímání stravenek obchodníkům i podnikatelům v pohostinství navíc způsobuje ztrátu až deset procent z tržeb, uvedla asociace. Vyjádření Asociace provozovatelů poukázkových systémů dosud není známo.

Asociace proto přivítala návrh ministerstva financí, podle kterého by měl být zaveden tzv. stravenkový paušál. Zaměstnanec by dostával peníze na stravu přímo. Paušál by měl být alternativou k současnému režimu se stravenkami, který ale zůstane zachován. Odbory plán MF odmítají. Asociace hotelů a restaurací ČR záměr podporuje.

Doplnění stávajícího stravenkového systému jiným, transparentnějším a méně komplikovaným benefitem, který by nevydělával na ostatních členech podnikatelské obce, je krok správným směrem,” uvedl předseda AČTO Zdeněk Juračka.

Zavedení hotovostního paušálního příspěvku obchodníkům a restauratérům odpadnou podle AČTO zbytečné náklady na provize provozovatelům poukázkových systémů. Pro zaměstnavatele to bude podle asociace také finanční i administrativní úspora. “A tudíž lze oprávněně dovozovat, že dojde ke zvýšení využívání tohoto benefitu. Pozitivní dopad bude mít taková úprava i na příjem do státní pokladny, neboť zisky provozovatelů poukázkových systémů odcházejí do zahraničí,” uvedla AČTO.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme