O 25 let starší učitelka. Tohle je nová první dáma Francie, Macronovi je nejdůležitější poradkyní

7. května 2017·Zprávy·Redakce

Brigitte Macronovou (64), bývalou profesorku na prestižním gymnáziu, Francouzi pokládají za velmi inteligentní a šarmantní ženu. Když se bývalý investiční bankéř Macron rozhodl kandidovat na prezidentský úřad, opustila svoji práci a podřídila svůj život jeho kariéře. Je jeho nejdůležitější poradkyní a po jeho dnešním zvolení prezidentem se stane patrně velice neortodoxní první dámou Francie.

Přítel Macronové, spisovatel Philipp Besson, se pro tisk vyjádřil, že Brigitte “bude zásobovat společnost literárními referencemi”. Mezi hosty jejích “salonů” totiž patří i takové kulturní veličiny, jako je spisovatel Michel Houellebecq či herec Pierre Arditi.

“Brousíme a cizelujeme si navzájem své mysli,” citovala například Brigitte francouzského renesančního myslitele Michela de Montaigne, aby přiblížila svůj vztah s Macronem. Dvojice se podle přátel vyžívá v intelektuálních konfrontacích a sdílí vášeň pro literaturu.

Po postupu Emmanuela Macrona do druhého kola prezidentských voleb se jeho manželství s o 25 let starší ženou, která má dnes už sedm vnoučat, stalo tématem číslo jedna světových médií: “Nejsme typický pár. Ale jsme pár, který existuje,” komentoval to Macron. A Francouzi samotní na jeho svazek pohlížejí shovívavě a s tolerancí.

Role Brigitte v pozadí Macronovy raketové politické kariéry je podle jeho blízkých naprosto klíčová. Už v době, kdy byl ministrem hospodářství, se účastnila zasedání jeho kabinetu a během kampaně několikrát vystoupila na mítincích.

Podle členů Macronova hnutí Vpřed! (En Marche!) chodí Brigitte na pravidelná týdenní setkání, kde se diskutuje o programových otázkách: “Když chceš něco říci Emmanuelovi, předej to přes Brigitte,” citoval týdeník L´Express senátora Françoise Patriata. Měla také lví podíl na choreografii jeho kampaně a připravovala ho na zásadní projevy.

“Nikdy nebyl jako ostatní žáci. Vždy se radši bavil s profesory jako se sobě rovnými,” prozradila Brigitte v tisku o muži, kterého poprvé spatřila v La Providence v roce 1992.

Na této soukromé prestižní střední škole v severofrancouzském Amiens se zkřížily jejich cesty. Ona byla extrovertní učitelka francouzštiny a latiny, vysoká opálená blondýna s vlasy ve stylu Brigitte Bardotové, pocházející z vážené rodiny místních výrobců čokolády, vdaná od dvaceti let za místního bankéře, matka tří dětí, která často nosí krátké šaty.

On byl patnáctiletý hloubavý hoch, hodně jiný, než jeho spolužáci, mezi něž patřila i Laurence, dcera paní Auziérové (jak se Brigitte tenkrát jmenovala). Jednou se prý vrátila domů ze školy a horovala o spolužákovi, který je “naprostý šílenec, co ví všecko o všem”.

Brigitte samotná se s ním seznámila v dramatickém kroužku. Oslovil ji, zda by s ním nechtěla napsat divadelní hru. “Kousek po kousku si mě získávala jeho inteligence,” líčila později Brigitte. “Dodnes jsem nezměřila všecku její hloubku.” Přeskočila mezi nimi jiskra.

Když vše vyšlo najevo, poslala Macronova rodina Emannuela na studie do Paříže. V té době spolu trávili podle jeho slov dlouhé hodiny telefonováním.

“Mě se nezbavíte, vrátím se a vezmu si vás. Když se pro něco rozhodnu, pak to také udělám,” citovala ho Brigitte podle týdeníku Paris Match. A to taky udělal, ona se rozvedla a vzali se v roce 2007.

S dnešním velkým zájmem médií se Brigitte dokáže docela dobře srovnat. Známému bulvárnímu fotografovi nabídla exkluzivní snímky z dovolené. “Jsou to obyčejní a normální lidé, to je vše, co mohu říci,” popsal je pak paparazzi.

“Jsem součástí všeho, co se kolem něj děje, už dvacet let,” řekla Brigitte novinářům vloni v říjnu během zasedání ve Štrasburku. “Vždycky vás překvapuje, když se manželky objevují po boku svých protějšků. Ale tohle je místo, kam patříme,” dodala.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme