Obliba podzimních dovolených stále roste

15. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Stále více Čechů vyráží na dovolenou na podzim. Podle portálu dovolena.cz je letos poptávka o desetinu vyšší než loni. Oblibu cestování mimo hlavní sezonu umocňují mnohem příznivější ceny a příjemné teploty. Podzimní termíny jsou populární zejména mezi páry, vyplývá z vyjádření cestovních kanceláří na dotaz ČTK.

“Zdá se, že dále posiluje trend zájmu o cestování v termínech mimo hlavní sezónu, které nabízejí mnohem příznivější ceny a jsou mimo období největších letních veder a přeplněnosti letovisek,” uvedl ředitel Čedoku Jan Koláčný.

V evropských destinacích jako Řecko nebo Španělsko nyní už sezóna v podstatě končí. “Výjimkou jsou Kanárské ostrovy, které patří mezi tradiční podzimní destinace. Klienti se tak přesouvají zejména do Egypta nebo do zemí Perského zálivu, jako je Omán, Spojené arabské emiráty a nově také Katar,” potvrdil Jan Bezděk z CK Fischer.

Portál dovolena.cz letos zatím prodal na podzimní termíny o desetinu víc zájezdů oproti loňsku. Stejný nárůst registruje i CK Fischer. “Pozorujeme také to, že neustále roste zájem o vzdálenější destinace v Perském zálivu, Karibiku nebo Indickém oceánu. Souvisí to jistě i s momentálně velmi dobrou ekonomickou situací ČR, díky které si čeští klienti mohou dopřát i dražší exotickou dovolenou,” dodal Bezděk. Z exotických destinací je nejvíce poptávanou destinací Dominikánská republika, dále Emiráty, Kuba, Kapverdy, Thajsko a Maledivy.

Ceny zájezdů do středomořských destinací na mimosezónní termíny v říjnu a listopadu oproti sezóně výrazně klesají. “Počasí je zde ale stále příjemné. Například ti, kteří se rozhodnou vyrazit na podzimní dovolenou do Turecka, si mohou užívat teploty kolem 25 stupňů,” dodala ředitelka portálu dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Podzim patří také výletům po Evropě. “Registrujeme zvýšený zájem o prodeje poznávacích zájezdů do tradičních evropských metropolí Londýn a Řím. Skokanem roku je Istanbul, který se díky velice výhodným cenám za letenky těší velkému zájmu českých turistů,” uvedla Simona Fischerová z eTravel.cz.

Trend zvýšeného zájmu Čechů po cestování se projevuje i v tuzemsku. Podle Asociace českých cestovních kanceláří letos stoupl prodej domácích pobytů meziročně o desetinu. “Pobyt v tuzemsku volí čeští turisté velmi často jako svou druhou dovolenou vedle pobytu u moře. Právě podzimní prodloužené víkendy jsou pro ni ideální,” uvedla výkonná ředitelka asociace Tereza Picková.

V žebříčku nejnavštěvovanějších lokalit patří v rámci republiky na špici dlouhodobě hory a jižní Morava. “Jižní Morava obzvláště na podzim láká milovníky vína a burčáku, nabízí zároveň možnosti jak pro aktivní dovolenou, tak pro odpočinek i krásné památky,” uvedl Petr Pavlacký z Aqualandu Moravia.

Zprávy - další články

Doporučujeme