Oblíbený herec a režisér Tomáš Töpfer slaví 70. narozeniny

10. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Herec Tomáš Töpfer při setkání s novináři k novému televiznímu dvoudílnému filmu Jiřího Svobody Vysoká hra. (Foto: ČTK)

Herec Tomáš Töpfer patří v posledních letech k nejpopulárnějším tvářím českého divadla a televizních obrazovek, hrál i v řadě filmů. Prosadil se i jako režisér a divadelní manažer, ale i v politice, když byl šest let senátorem. Dnes ředitel pražského Divadla na Vinohradech Töpfer slaví krásné sedmdesáté narozeniny.

Töpfer začínal jako divadelní herec, ale již od 70. let se objevoval i ve filmech a televizních seriálech. Do nejširšího povědomí se však dostal až po čtyřicítce, a to především jako doktor Král v seriálu Život na zámku a vrchní strážmistr Arazím v Četnických humoreskách.

Pražský rodák Töpfer vystudoval konzervatoř a herectví na DAMU. Jako herec začínal v ostravském Divadle Petra Bezruče, v letech 1978 až 1983 hrál v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. V roce 1983 se vrátil do Prahy, nejprve do Divadla E. F. Buriana a od roku 1987 byl členem souboru Divadla na Vinohradech.

V roce 1995 stál společně s herečkou Eliškou Balzerovou u zrodu Nadace Fidlovačka, díky níž bylo v roce 1998 po rekonstrukci otevřeno Divadlo na Fidlovačce v pražských Nuslích. Zde poté působil jako ředitel, režisér a herec. Vůbec první inscenací, jíž tato scéna začala nový život, byl muzikál Šumař na střeše. Úspěch muzikálu byl značný a Töpfer za roli židovského mlékaře Tovjeho, který “vdává dcery”, dostal v roce 2006 Cenu Thálie. Ve stejném roce zahájila svou činnost poboční scéna Divadla Na Fidlovačce, nazvaná Komorní Fidlovačka.

Kromě Četnických humoresek a Života na zámku si v televizi zahrál ve zhruba 25 seriálech, například v pokračování legendární Nemocnice na kraji města či v sériích VyprávějPrvní republika. Jeho filmografie čítá přes osmdesát snímků, především televizních. Známá je například jeho postava doktora a později ředitele Sahuláka v básnické sérii Dušana Kleina.

Zabrousil i do politických vod

Töpfer je znám činorodostí a spoustou aktivit. Mimo jiné stál u zrodu Letních shakespearovských slavností na Pražském hradě. V roce 2006 byl jako nestraník za ODS zvolen do Senátu, kde působil ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Ve volbách 2012 křeslo neobhájil. Je také docentem na Katedře činoherního divadla pražské DAMU. Rovněž je znám z řady rozhlasových pořadů.

Po odchodu ze Senátu se vrátil do Divadla na Vinohradech, kde byl od září 2012 jmenován ředitelem. Působí zde i jako herec a režisér.

Podnikání mu není cizí

Krom toho se zapojil i do podnikání. Spolu se starším bratrem Pavlem mu byl v restituci vrácen dům v pražské ulici Na bojišti, kde provozují známý švejkovský hostinec U Kalicha.

Töpfer pochází z židovské rodiny, řada jeho příbuzných zahynula v koncentračních táborech. “Tatínek byl za války v koncentráku, přežil Terezín i Osvětim. I když nebyl kuchař, dostal se v Terezíně do kuchyně a vařil. A na půdě tam pro ostatní vězně hrával amatérské divadlo. My jsme si to s bráchou rozdělili. On odmalička říkal, že bude kuchařem. Já říkal, že budu hercem,” vzpomínal Töpfer.

Herec mnoha ocenění

Töpfer získal řadu ocenění, krom Thalie například cenu Alfreda Radoka za rok 1995 v kategorii nejlepší mužský herecký výkon, a to za hlavní roli v inscenaci Jacobowski a plukovník v Divadle na Vinohradech.

V roce 1999 převzal spolu s Balzerovou pro Nadaci Fidlovačka zvláštní cenu kolegia Thálie za vzkříšení Divadla na Fidlovačce. V rozhlasové anketě Neviditelný herec získal v roce 2010 první cenu za ztvárnění role Xavera ve stejnojmenném seriálu.

Z prvního manželství má dcery Martu a Terezu, které v roce 1987 odešly se svojí matkou do USA. Marta je známá zpěvačka, kytaristka a skladatelka.

Zprávy - další články

Doporučujeme