Obžalovaný hejtman Půta je připraven v případu vypovídat

10. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Návštěva premiéra Andreje Babiše a členů vlády v demisi 13. března 2018 v Libereckém kraji. Zleva Andrej Babiš a hejtman Libereckého kraje Martin Půta na závěrečné tiskové konferenci v Jablonci nad Nisou.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) je připraven vypovídat v korupční kauze, v níž je obžalován, a kterou začne v úterý projednávat liberecký krajský soud. Původně se objevily spekulace, že k soudu vůbec nepůjde. V pondělí Půta novináře ujistil, že se jednání zúčastní. Chce se ale se soudcem dohodnout, že by se část jednání odehrála v jeho nepřítomnosti. Informoval také, že podal námitku kvůli podjatosti, a to kvůli složení senátu.

Korupční kauza spojená s financováním rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci se k soudu dostává čtyři roky poté, co byla vznesena obvinění. Půta je obžalovaný z braní úplatků a zneužití pravomoci úřední osoby, vinu od začátku odmítá.

Námitka podjatosti se týká složení senátu. “Tato věc je natolik závažná, že ji rozhoduje senát složený z předsedy senátu a dvou přísedících a jednou z přísedících je paní Hronová. Protože je manželkou spolustraníka pana hejtmana, podali jsme dnešního dne námitku podjatosti a to spíše z opatrnosti, aby nevznikaly určité dohady, že si pan hejtman zařídil, aby rozhodoval někdo, kdo je mu blízký,” doplnil Půtův obhájce Tomáš Gřivna. Bude podle něj na soudu, jak se s námitkou vypořádá.

Podle Půtova obhájce má spis víc než 20.000 stran. Obžalováno bylo 13 lidí včetně hejtmana a také čtyři firmy. Obžaloba je viní z šesti trestných činů, za něž jim hrozí od pěti do 12 let. Právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší. Podle Gřivny se vzhledem k počtu obviněných projednávání případu potáhne, a lze očekávat, že potrvá více než rok.

“Jsem rád, že se konečně budu moci obhájit. Chci zopakovat, že jsem žádný úplatek nikdy nevzal a věřím, že mě nikdo nemůže odsoudit bez důkazů,” řekl hejtman, který od začátku své stíhání považuje za nespravedlivé. “Budu se stejně jako v těch uplynulých čtyřech letech snažit, aby ta kauza měla na moji práci a její výkon co nejmenší možný dopad,” doplnil. Pokud bude soud trvat na jeho přítomnosti, je Půta připraven si na soudní jednání vzít dovolenou.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme