Odborníci našli v Německu velká tropická klíšťata. Co mohou lidem způsobit?

21. srpna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Uni Hohenheim (Twitter)

V sousedním Německu vědci objevili tropická klíšťata původem z Afriky. Celkem bylo nalezeno devět exemplářů. Prozatím není jasné, jestli se jednalo o ojedinělý úkaz, nebo se v budoucích letech budou tato klíšťata objevovat v Německu častěji.

Případ se týká spolkových zemí Dolního Saska a Hesenska. Z celkem devíti nalezených klíšťat bylo infikováno jediné, a to bakterií Rikketsia, která může způsobit tyfus.

Podle odborníků se jedná o africký druh klíštěte zvaného Hyalomma marginatum, který je zhruba pětkrát větší než klasické klíště obecné, jaké známe například v našich končinách. Africký druh může dosahovat délky až dvou centimetrů a jeho dalším poznávacím znamením jsou pruhované nohy.

Vědkyně Ute Mackenstedt pro rádio Deutschlandfunk Nova však uvedla, že ne všechny klíšťata musí nést nákazu, což ostatně potvrdily testy u devíti nalezených parazitů. Hyalomma marginatum může na rozdíl od klíštěte obecného způsobit jednak skvrnitý tyfus, jednak také krvácivé horečky, arabskou a krymsko-konžskou.

Výskyt těchto klíšťat je velmi vzácný. Zatím nevíme, jestli se v Německu uchytí natrvalo – to ukážou další roky. Už teď ale víme, jaké nemoci mohou přenášet a že s jedinou výjimkou byly zkoumané exempláře čisté,” zdůraznila Ute Mackenstedt pro rádio.

Zprávy - další články

Doporučujeme