Odešla legenda českého hokeje. Zemřel Jaroslav Holík

17. dubna 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Český hokej zasáhla krátce před mistrovstvím světa smutná zpráva. Ve věku 72 let zemřel bývalý hokejista a hokejový trenér Jaroslav Holík. Komentátor Robert Záruba o něm na Twitter napsal: "Byl to ten největší pracant před bránou, "číslo 5 na pětníku", pravý hokejový válečník a ŠÉF. Jeho srdce dnes v noci dotlouklo."

Jaroslav Holík byl jedním ze slavné bratrské dvojice Holíků.Spolu s Jiřím jsou ikonami jihlavského hokeje. V 60tých a 70tých letech hrál za Duklu, za kterou nasbíral 641 bodů. S Jihlavou vybojoval sedm titulů mistra republiky. Další čtyři ligová prvenství později přidal jako trenér. Pravidelně startoval za československou reprezentaci, se kterou na světových šampionátech získal šest medailí, včetně zlaté z MS 1972.

Bratři Holíkové v roce slavného vítězství. Rok 1972.

 

Jaroslav Holík se zúčastnil také Zimních olympijských her 1972, odkud si československé družstvo odvezlo bronz. Je členem Klubu hokejových střelců deníku Sport. Jako hlavní trenér přivedl v letech 2000 a 2001 českou reprezentaci do 20 let k titulům mistrů světa.

V březnu 2012 převzal v Praze od Českého klubu fair play Hlavní cenu za celoživotní postoj. Má syna Bobbyho, slavného hokejistu, který se usadil v USA, a dceru Andreu. Ta zase hrála tenis. 

  

Poslední rozhovor: Kauza Růžička? Je to divné

Jaroslav Holík stihl ještě tento týden poskytnout rozohovor pro server lidovky.cz. Reagoval v něm na aktuální dění kolem trenéra Růžičky. 

Co říkáte na kauzu, která řeší, jestli Vladimír Růžička přijal od jednoho z rodičů úplatek?

V našem sportu je uplácení naprosto normální. Jestli se to potvrdí, tak mě to vůbec nepřekvapuje. V hokeji jsem dělal dlouho a moc dobře vím, jak to vypadá a co se děje. Je to ostuda.

Je tedy v Česku podobné jednání běžné?

Nevím, jestli běžné, ale rozhodně to není nic nového. Rodiče, kteří hodně vydělávají, chtějí své děti protlačit na nejlepší místo v týmu. Jak jsem řekl, nepřekvapuje mě to.

Dá se tomu zabránit?

Je potřeba říct jedno: V žádném případě nemají rodiče co kecat do toho, jak to který trenér vede. To mě přijde úplně neuvěřitelné. Každý trenér postaví hráče, který bude hrát dobře. A když hraje špatně, tak na to nemá. Třeba v Kanadě je naprosto nemyslitelný, aby rodiče chodili za trenérama a prosili je, ať syn hraje.

Stojíte v kauze za panem Růžičkou?

Nevím, na tohle nemám názor. Jeden říká, že si úplatek vzal, druhý tvrdí opak. To ať rozhodnou ti naši odborníci, kteří bývají vždycky ohromně chytří. Nedávno mě pobavil trest pro fotbalistu Davida Lafatu, který za nafilmovanou penaltu dostal pokutu 50 tisíc. Říkal jsem si, že to snad není pravda. To ve výplatě ani nepozná.

zdroj: lidovky.cz 

Zprávy - další články

Doporučujeme