Odpalovací tlačítko k jaderným zbraním mám na stole, hrozil v novoročním projevu Kim Čong-un

1. ledna 2018·Zprávy·Redakce

(KRT via AP Video)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v novoročním projevu prohlásil, že celé území Spojených států je v dostřelu severokorejských zbraní, a tak USA nikdy nebudou schopny rozpoutat válku proti KLDR. Odpalovací tlačítko má podle svých slov na stole, ale jaderné zbraně použije jedině v případě, že by bezpečnost země byla ohrožena. Severokorejské jaderné síly podle něj nepředstavují hrozbu, ale realitu.

V projevu, vysílaném televizí, severokorejský vůdce rovněž vybídl ke zvýšení výroby mezikontinentálních raket a jaderných hlavic a také k jejich rychlejšímu rozmístění.

Kim rovněž uvedl, že zvažuje vyslání severokorejské delegace na zimní olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu. Je podle něj možné, že se brzy setkají zástupci obou zemí, aby jednali o účasti na olympijských hrách, které – jak věří – budou úspěšné. Vyslovil se přitom pro zlepšení vztahů s jižním sousedem, a to ještě před olympiádou.

Na tuto část projevu reagovala kancelář jihokorejského prezidenta i jihokorejský tisk. Úřad uvedl, že Soul vítá možnost, že KLDR vyšle svou delegaci do Jižní Koreje. List Čungang ilbo k tomu napsal, že jde o vůbec první severokorejskou reakci na pozvání, aby se KLDR připojila k olympijským hrám, které začnou 9. února nedaleko hranice mezi oběma Korejemi. Mluvčí jihokorejského prezidenta Mun Če-ina řekl, že prezidentský úřad vítá návrh KLDR a doufá, že se Soulu a Pchjongjangu podaří vyřešit spor kolem jaderných zbraní “mírovými prostředky”. Řekl, že zástupci obou zemí spolu musejí jednat, aby uvolnili napětí a zajistili mír.

KLDR promeškala poslední lhůtu pro přihlášku k účasti na olympiádě, ale do poloviny ledna ještě má technickou možnost vyslat své sportovce, poznamenala agentura TASS a připomněla obavy mezinárodního společenství, aby další raketový či jaderný test KLDR hry nenarušil.

Zimní olympiáda se má v Jižní Koreji konat mezi 9. a 25. únorem, na termín 8. až 18. března jsou plánovány paralympijské hry. Pchjongčchang leží 80 kilometrů od demilitarizovaného pásma, tedy od hranice mezi oběma korejskými státy.

Rada bezpečnosti OSN před Vánocemi přijala rezoluci rozšiřující sankce proti KLDR za její raketové testy. Mezi zákazy je i dovoz 90 procent rafinovaných ropných produktů. Prosincová rezoluce také rozšířila sankční seznam o 19 Severokorejců a žádá do dvou let návrat do vlasti všech občanů KLDR, kteří pracují v zahraničí a jsou zdrojem cenných deviz pro severokorejské hospodářství.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme