ODS i ČSSD souhlasí s Babišovou neúčastí na minisummitu k migraci

24. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

(CTK Photo/Vit Simanek)

Předsedové ODS Petr Fiala a ČSSD Jan Hamáček souhlasí s rozhodnutím premiéra Andreje Babiše (ANO) nejet na nedělní bruselský minisummit představitelů některých zemí EU o migraci. Uvedli to v Otázkách Václava Moravce České televize. Prezident Miloš Zeman řekl Blesku.cz, že vzal argumenty ministerských předsedů států visegrádské skupiny k neúčasti na jednání na vědomí. Podle Hamáčka ale měl jet do Bruselu níže postavený zástupce Česka.

“Já si myslím, že by bylo dobré, aby tam jeli jako rovnoprávní partneři, a nikoli jako někdo, koho zve zbytek Evropské unie na kobereček,” uvedl Zeman. Doufá, že až bude summit řádně připraven, že se jej premiéři zemi visegrádské skupiny zúčastní. Migrace bude hlavním tématem jednání Evropské rady, která se v Bruselu uskuteční ve čtvrtek a v pátek.

“Myslím, že státy Visegradu tady daly jasně najevo, že takto ne a že je potřeba ten přístup změnit,” řekl předseda ODS Petr Fiala. Hamáček uvedl, že i když s neúčastí premiéra na schůzce souhlasí, bylo by možná dobré, aby se na setkání vydal níže postavený zástupce Česka. “Je vždycky dobré vědět, co se projednává,” míní.

Babiš v sobotu připomněl, že účast původně zvažoval. Ve čtvrtek se ale premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska rozhodli do Bruselu nejet. Babiš tvrdí, že schůzka byla svolána nestandardně. Formát a načasování setkání je podle něho nešťastný, vzniká podle ministerského předsedy riziko vytvoření paralelní Evropské rady. “Opravdové a celoevropské řešení se nemá hledat na neformálních summitech organizovaných jako z nouze ctnost, ale na Evropské radě, kde se scházejí všechny členské státy,” zdůraznil v sobotu Babiš.

Uvedl dále, že schůzky se původně měly účastnit Itálie, Německo a Rakousko, nebo i ostatní jižní členské státy. Německá kancléřka Angela Merkelová totiž potřebuje podle Babiše vyřešit migraci zejména z Itálie do Německa přes Rakousko, aby Německo nemuselo uzavřít hranice. Následně ale byly přizvány i další státy. “Nastavení toho setkání a větší počet účastnících se států spíše komplikuje výsledek,” soudí český premiér.

Kritika na adresu zemí visegradské skupiny kvůli “bojkotu” minisummitu zaznívala zejména z Francie.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme