Odstartovala EET. Restauratéři od půlnoci odeslali už půl milionu účtenek!

1. prosince 2016·Zprávy·Redakce

Restauratéři a hoteliéři od dnešní půlnoci do 09:00 odeslali na servery Finanční správy 468.000 účtenek. Elektronická evidence tržeb běží v ostrém provozu, který začal dnes, plynule a bez problémů. ČTK to sdělila mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Do EET je zatím zapojeno podle DIČ 36.014 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40.000 podnikatelů.

“Provoz EET běží plynule, bez problémů. Doba odezvy centrálního systému je v průměru hluboko pod jednou sekundou, dokonce méně než desetina sekundy,” uvedla Petlachová.

Podle serveru HlídačEET.cz, který monitoruje měření dostupnosti a rychlosti komunikace pokladen obchodníků se servery EET, se rychlost zpomalila pouze mezi druhou a třetí hodinou ráno, kdy krátce překročila jednu vteřinu.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

Autor: ČTK / Anna Netušilová

Zprávy - další články

Doporučujeme