Ohnivá nehoda pilota F1 Romaina Grosjeana: FIA zahájila její vyšetřování

5. prosince 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Romain Grosjean (Foto: Instagram grosjeanromain)

Mezinárodní automobilová federace (FIA) zahájila vyšetřování nehody francouzského pilota formule 1 Romaina Grosjeana v nedělní Velké ceně Bahrajnu. Důkladné analýze hodlá podrobit fungování a účinnost všech bezpečnostních prvků a opatření. Výsledky budou k dispozici za šest až osm týdnů, oznámili zástupci FIA.

“Jak už je u podobných vážných havárií obvyklé, podíváme se na všechny aspekty a budeme spolupracovat se všemi zúčastněnými stranami,” řekl šéf bezpečnosti FIA Adam Baker. “Bereme to velice vážně, chceme naprosto přesně zjistit, co se stalo, abychom mohli případně navrhnout zlepšení,” dodal.

Jezdec F1 měl obrovské štěstí

Grosjean těžkou havárii v úvodu nedělního závodu přežil s velkým štěstím. Jeho vůz se po nárazu do bariéry rozlomil, explodoval a začal hořet. Z monopostu, který v bariéře zůstal zaklíněný, se pilotovi stáje Haas podařilo po téměř půlminutě uniknout, z plamenů vyvázl s lehčími popáleninami na rukou.

View this post on Instagram

A post shared by Romain Grosjean (@grosjeanromain)

Za život vděčí rámu halo

Podle prvních reakcí mu život zachránila bezpečnostní konstrukce halo a kvalitní žáruvzdorné oblečení. Chválu si vysloužil i rychlý zásah záchranářů. I proto je ve čtvrtek Grosjean na okruhu navštívil, aby jim poděkoval – lékaři Ianu Robertsovi i řidiči záchranného vozidla. Dvěma hasičům pak věnoval miniaturní verzi přilby. Šel za nimi s obvazy na rukou i s ortézou na noze.

Později Romain uklidnil ve videovzkazu všechny fanoušky, že hrozivou nehodu ve Velké ceně Bahrajnu formule 1 přestál bez vážných zranění.  “Chci vám jen říct, že jsem ok. Díky za všechny vzkazy. Před pár lety jsem nebyl pro (zavedení ochranného rámu) halo, ale teď myslím, že je to to nejlepší, co se ve formuli 1 stalo. Bez toho bych tu teď s vámi nemluvil. Takže děkuju,” řekl Grosjean ve videu na Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by Romain Grosjean (@grosjeanromain)

Čtyřiatřicetiletý pilot Haasu narazil v prvním kole po kolizi s Daniilem Kvjatem z Alpha Tauri ve vysoké rychlosti do bariéry. Jeho vůz se po nárazu rozlomil, explodoval a začal hořet. Grosjean po zhruba půl minutě dokázal z kokpitu, který zůstal zaražený do svodidel, sám vylézt, na trati se ho okamžitě ujali zdravotníci.

Co na to Jan Kraus?

Zprávy - další články

Doporučujeme