ANO nepodpoří odvolání Okamury z vedení Sněmovny. Za výroky o Letech se omluvil

27. února 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Poslanci ANO nepodpoří snahy o odvolání předsedy SPD Tomia Okamury z funkce místopředsedy Sněmovny. Novinářům to dnes řekl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Klub se na tom podle něj shodl "drtivou většinou" poté, co se Okamura na jednání frakce ANO omluvil za výroky ohledně protektorátního koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku, kvůli nimž mu hrozí odvolání.

Předseda poslanců SPD Radim Fiala tuto hrozbu označil za politický boj ze strany KDU-ČSL, jehož smyslem je oslabit případnou podporu SPD a KSČM menšinové vládě ANO v čele s Andrejem Babišem. Okamura a Fiala to po návštěvě v poslaneckém klubu ANO řekli novinářům.

Oba prý na jednání klubu ANO pobyli jen krátce a nechali na poslancích nejsilnější parlamentní frakce, aby vše sami zvážili. Okamura uvedl, že řekl poslancům ANO jen tři věty. “Řekl jsem, že za nepřesné výroky jsem se omluvil a vysvětlil jsem, že jsme nezpochybňovali hrůzy holokaustu,” řekl.

Fiala poukázal na předchozí vyjádření SPD. “Chtěli jsme říct, co si myslíme a mít jistotu, že naše zprávy budou interpretovány správně. Řekl jsem, že je to politický boj vyvolaný KDU-ČSL, že se snaží oslabit SPD, ANO i Babiše,”uvedl Fiala.

Okamurovi kvůli výrokům hrozí odvolání z funkce místopředsedy Sněmovny. S iniciativou přišli lidovci. Aby mohl být návrh případně zařazen na schůzi dolní komory, která začíná dnes odpoledne, potřebují shromáždit podpisy 80 poslanců, tedy dvou pětin z jejich celkového počtu. Před polednem jich měli 48, podpořili je Piráti, TOP 09 a ČSSD. K návrhu se mezitím přihlásil i STAN.

V případě, že by dolní komora nakonec o Okamurově odvolání hlasovala, bylo by to podle dostupných informací poprvé, kdy by se rozhodovalo o odvolání místopředsedy Sněmovny. Postoj zákonodárců nejsilnější frakce ANO by mohl být rozhodující.

Lidovcům vadí Okamurovy výroky o koncentračním táboře v Letech u Písku, považují je za zpochybnění holokaustu. Poukazují i na slova dalších zástupců SPD v těchto záležitostech. Okamura se proti vyjádřením, že zpochybňuje holokaust, ohradil. Už dříve řekl, že SPD nezpochybňuje utrpení lidí v táboře v Letech za protektorátu, má ale výhrady k tomu, jak se řeší pietní místo, a zejména ke způsobu, jakým stát odkoupil vepřín v jeho blízkosti.

Šéf SPD v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme